ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Omständigheterna kring Stalins död är bisarra”

”Vi ville få ordning på alla historiska detaljer, så att det kändes som att vi verkligen var i Moskva 1953. Och så försökte vi klippa filmen så att humorn stöttande dramat och dramat stöttade humorn”, säger Armando Iannucci om sin film ”The death of Stalin”.
”Vi ville få ordning på alla historiska detaljer, så att det kändes som att vi verkligen var i Moskva 1953. Och så försökte vi klippa filmen så att humorn stöttande dramat och dramat stöttade humorn”, säger Armando Iannucci om sin film ”The death of Stalin”. Foto: Per Wahlberg/TT, IBL

Den beskrivs som ”en västerländsk komplott”. I ett decennium har mästersatirikern Armando Iannucci häcklat brittiska och amerikanska politiker – nu har han ställt siktet mot Sovjetdiktatorn Josef Stalin. ”The death of Stalin” beskriver den politiska avgrund som öppnar sig när en fruktad despot trillar av pinn.

Karin Svensson
Publicerad
Annons

Häromveckan stod Armando Iannucci i sitt vardagsrum och skrek åt sin tv-apparat. I månader hade den skotske satirikern väntat på besked om huruvida hans film ”The death of Stalin” – som tar ett alldeles eget grepp kring rysk 1900-talshistoria – skulle få visas på ryska biografer eller inte. De inhemska filmkritikernas reaktion hade bådat gott (de var särskilt glada för att de brittiska och amerikanska skådespelarna inte pratade med rysk brytning).

Men så kom beskedet: det ryska kulturdepartementet sade nej. Filmen beskrevs som ”extremistisk” och ”en västerländsk komplott”.

Laddar…