Svarta handskenVintage Strindberg blir en lekfull fars

Ensemblen i ”Svarta handsken” är åtta begåvade skådespelare från utbildningen i mimskådespeleri vid Stockholms dramatiska högskola.
Ensemblen i ”Svarta handsken” är åtta begåvade skådespelare från utbildningen i mimskådespeleri vid Stockholms dramatiska högskola. Foto: Strindbergs intima teater

En julsaga som frustar av fantasi och lekfullhet – lagom till helgerna bjuder Strindbergs intima teater på kammarspelet ”Svarta handsken”, iscensatt som drömsk slå-i-dörrar-fars.

Ylva Lagercrantz Spindler
Publicerad
Annons

Enligt Handels utredningsinstitut är årets julklapp vintage. Varför inte återvinna en gammal teaterhandske? Återvinning är för övrigt teaterns hela kärnverksamhet: att leta fram gamla pjäser och ge dem nytt liv, placera dem i en annan tid och kontext.

”Svarta handsken” från 1909 tillhör August Strindbergs kvintett av kammarspel. De andra är ”Oväder”, ”Spöksonaten”, ”Pelikanen” och ”Brända tomten”. Men om dessa spelas relativt ofta, är ”Svarta handsken” ganska okänd. Någon stor pjäs är den heller inte, utan mer av en av parentes, en julsaga och en moralitet på drygt en speltimme.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons