Cazzi Opeia: ”Jag föll pladask för musiken”

Cazzi Opeia har varit artist sedan 2010. ”Wow, då var inte ens vi födda”, säger Lea.
Cazzi Opeia har varit artist sedan 2010. ”Wow, då var inte ens vi födda”, säger Lea. Foto: Ari Luostarinen

Cazzi Opeia är inte bara känd från Mello, hon har också gjort mängder av hits i Sydkorea och Japan. Vi träffade henne och pratade tatueringar, pinsamma historier och k-pop.

Tina Harr
Publicerad

Cazzi Opeia, eller Moa Carlebecker som hon egentligen heter, hoppar ut ur en svart taxi och vinkar mot oss med ett stort leende. Hon visar juniorreportrarna Lea, Emmalie och Doris ner för en trappa i en lokal på Södermalm i Stockholm.

Moa blev känd för många som den bubbliga och färgglada artisten som sjöng ”I can’t get enough” på Melodifestivalen.

– Låten betyder jättemycket för mig. Jag har fått mycket respons, i bland annat DM:s att den har hjälpt många och gjort dem på bättre humör. Det var mitt mål - att folk skulle bli glada, säger hon.

Doris: Känner du att det är en av dina bästa låtar?

– Jag är jättestolt över många låtar jag har släppt, men ingen är så bra som ”I cant get enough”. Vi skrev den faktiskt på bara några timmar och hoppade i sängen när vi var klara, för vi var så glada att den blev så bra.

Cazzi Opeia heter egentligen Moa Carlebecker. ”Det är ingen karaktär jag sätter igång när jag går på scenen. Det är bara två namn jag har med mig som betyder samma sak. De flesta som känner mig kallar mig Moa, andra Cazzi”. Foto: Ari Luostarinen

Precis utanför Moas studio finns en vägg som är fullkomligt tapetserad med tavlor. Det är inramade bilder på låtomslag som hon har varit med och skrivit som har blivit etta på Billboardslistan, alltså de populäraste låtarna i USA.

En hel trave tavlor ligger dessutom på golvet i studion, eftersom de inte får plats på väggen. För Moa har gjort massor av hits. Det beror på att hon gillar K-pop, alltså koreansk popmusik, väldigt mycket, berättar hon.

– Jag föll pladask för musiken när jag hörde talas om den för några år sedan. Det är så glatt och låtarna är friare och man kan tänka lite hur man vill. Deras musikvideos är färgglada och väldigt påkostade, nästan som en film. Jag fick en hit ganska snabbt med ett känt K-popband som heter Red Velvet, de är väldigt stora i Sydkorea och sedan fick jag en bra fot in i den världen.

Emmalie: Hur väl känner du killarna i BTS?

– Jag har faktiskt inte träffat dem. De är så upptagna. Men jag har träffat bland annat Red Velvet. Första gången jag träffade dem var jag så nervös så jag sa: ”Hi, I'm Red Velvet” (Hej, det är jag som är Red Velvet)

Lea: Varför har du valt artistnamnet Cazzi Opeia?

– Jag läste om en tjej som hette det när jag var liten. Jag tyckte det var så fint. Det betyder både grekisk gudinna och är en stjärnbild på himlen. Stjärnbilden ser ut som ett ”W, ungefär som ett ”M” fast upp- och nedvänt, det tyckte jag passade mig som heter Moa.

Moa berättar att hon alltid drömt om att bli artist, men hon har haft andra jobb också. Till exempel som personlig assistent och som värvare på Green peace, men hon tyckte inte om att behöva stanna folk på gatan.

– Sedan har jag varit figurant på polisskolan. När poliserna går i skolan måste de ha någon att öva olika händelser på, och då är figuranten ett slags skådespelare som till exempel låtsas bli förhörd av polisen.

Om Moa inte var artist skulle hon vilja jobba med djur eller med en organisation som jobbar mot mobbning, som Bris, berättar hon.

– Jag känner starkt för mobbning. Jag har alltid varit annorlunda och inte passat in. Men det har också varit en bra grej, eftersom jag har hittat musiken.

Emmalie: Varför tror du att många barn gillar dig?

– För att mitt framträdande var ganska snällt och färgglatt. Jag har så mycket scenkläder hemma att jag knappt får plats med dem. Vissa artister har förråd till sina kläder, men jag har fortfarande mina hemma.

När Moa är i Sydkorea jobbar hon hela tiden. ”De förväntar sig att man ska skriva en låt om dagen”. Foto: Ari Luostarinen

Moa säger att kläder är ett sätt för henne att uttrycka sig.

– Jag tycker om att göra folk glada och jag gillar att känna mig färgglad för då mår jag bättre. Att ha svart är inte riktigt jag. Jag har mycket smycken och tatueringar över hela kroppen.

Lea: Gör det inte ont att göra en tatuering på halsen?

– Jo, det gjorde jätteont.

Lea: Men varför gjorde du den då?

– För varje tatuering jag gör känns det som att jag blir mer mig själv. Till exempel har jag en gråtande ängel på armen. Den är min favorit. Jag gråter väldigt ofta och har ibland svårt att hantera mina känslor. Ibland när jag blir ledsen så tittar jag på den och då känns det som att hon tittar på mig och då mår jag genast bättre.

”Känner du Alexa?”, frågar Lea. ” Inte egentligen. Vi har en fin arbetsrelation, men vi bor så långt ifrån varandra så det är svårt att hänga”, svarar Moa. Foto: Ari Luostarinen

Lea: Har du gjort något pinsamt i din karriär?

– Ja, många gånger. Jag måste tänka på vilken situation som var värst. Det var nog på Bråvallafestivalen när jag stod på scenen. Jag skulle vara lite cool och slänga lite med micken men råkade istället slå till mig själv med mickstativet så jag började blöda. Jag fick en blåtira efteråt.

Doris: Hur mycket pengar har du tjänat på din musik?

– Det verkar vara en populär fråga. Jag tycker det är en sådan tråkig fråga, men jag förstår att man är nyfiken. Jag tjänar så att jag klarar mig bra. Jag spenderar inte så mycket pengar utan är rätt sparsam. Men om jag ser ett plagg som jag verkligen vill ha, även om det kostar 3000 kronor, kan jag köpa det. Jag har aldrig i mitt liv kunnat unna mig saker, men det kan jag nu. Det känns kul.

Prenumera på SvD Juniorjunior.prenservice.se