Björn Jeffery:Propagandan gav techjättar miljoner – nu tänker de om

Björn Jeffery
Sajten VK, även kallad Vkontakte, är Rysslands största sociala nätver.
Sajten VK, även kallad Vkontakte, är Rysslands största sociala nätver. Foto: TASS

Amerikanska techjättar vill begränsa den ryska regimens budskap till omvärlden. Men framgången för propagandakanalerna har tjänat mångmiljonbelopp åt plattformarna under många år.

Björn Jeffery
Publicerad
Annons

En sajt där du kan lägga upp en profilbild, dela information om dig själv och prata med vänner. Allt mot en vit bakgrund med blå detaljer. Nyheter och länkar som delas i ett nyhetsflöde i mitten av sidan, och “stories” som ligger i runda bubblor längst upp. Låter det bekant? 

Sajten som åsyftas heter VK, även kallat Vkontakte, och är Rysslands största sociala nätverk. Ända sedan starten 2006 har den varit en rysk kopia av Facebook. Framgångarna har varit enorma och gjort VK till en maktfaktor i landet. Därför var det inte särskilt förvånande när en majoritet av bolaget köptes upp av den statskontrollerade gasjätten Gazprom i slutet av 2021. Med över 400 miljoner inlägg per månad har VK möjligheten att styra samtalen och agendan i landet. Bolagets vd, Vladimir Kiriyenko, är en av individerna runt president Vladimir Putin, och som har drabbats av sanktionerna sedan kriget startade.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons