Annons

Investeringsbedragarnas fula knep: Så luras de

Bedragarna är förtroendeingivande och besvarar alla frågor på ett betryggande sätt vilket minskar oron hos de drabbade.
Bedragarna är förtroendeingivande och besvarar alla frågor på ett betryggande sätt vilket minskar oron hos de drabbade.

Drömmen om en bra investering riskerar att sluta illa. Stora förhoppningar om rikedom, kombinerat med samma mängd osäkerhet, spelar de kriminella i händerna.

Ett investeringsbedrägeri kan ibland pågå under en längre tid – i värsta fall i flera år.

Tillvägagångssättet är ofta genomtänkt, metodiskt och långsiktigt. Investeringsbedrägerier handlar om en avancerad form av social manipulation.

Som drabbad känner man ofta skam över att ha gått i bedragarens fälla. Skuldkänslor är också vanligt. De investerade pengarna – som i stället för att växa gick upp i rök – kanske skulle utgöra arv till barnen, eller kom från familjens gemensamma kassa.

– Investeringar innebär alltid en risk, men att vilseleda någon att investera i exempelvis företag eller värdepapper som inte existerar eller saknar värde är brottsligt och kallas investeringsbedrägeri, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggande samordnare på Polismyndigheten.

Lockar med ”unik investeringsmöjlighet”

Kontakten med de tilltänkta brottsoffren sker på olika sätt – ofta via mejl eller en annons i sociala nätverk där du erbjuds en "unik investeringsmöjlighet”.

– Oavsett den initiala kontakten är det också vanligt med ett telefonsamtal; bedragaren utger sig då för att vara placeringsrådgivare eller specialist. Ofta handlar det om investeringar i kryptovalutor, eller i verktyg avsedda att optimera handeln med kryptovalutor, säger Lotta Mauritzson.

Den drabbade kan också uppmanas att installera en programvara på sin dator för att se hur investeringen ska gå till. Risken är att bedragaren då kommer åt känsliga uppgifter - som kan användas för att komma över ännu mer pengar.

Börjar smått

Eftersom bedragarna är medvetna om osäkerheten många känner inför en investering brukar de först erbjuda en mindre sådan, på några tusenlappar. Den som nappar på förslaget kan därefter följa utvecklingen via en falsk hemsida, för att lockas investera mer pengar. Ibland är det även möjligt att själv logga in för att se vinsterna. Men inga siffror är äkta.

– Strategin är att efterlikna en riktig affärsverksamhet så hemsidorna ser trovärdiga ut, och det länkas ofta till ansedda aktörer som Nasdaq, Bloomberg och Visa. Det hela är riggat så den drabbade ska vilja investera mer, säger Lotta Mauritzson.

Luras på miljoner

Målet är ofta att etablera en långsiktig relation för att få den drabbade att investera mer över tid. På så sätt kan det som började som en liten investering öka i omfattning till flera hundra tusen eller till och med flera miljoner. Män över 50 år är de som drabbas allra mest.

– När personen som har investerat vill få tillbaka sina pengar går det inte längre att få kontakt med den falska rådgivaren. I snitt är den ekonomiska förlusten vid det här laget 350 000 kronor, men i många fall betydligt mer, säger Lotta Mauritzson.