”Pizza passar bäst med bubbel”

Foto: Lennart Weibull

Pizzaproffset Oskar Montano byter rött mot vitt, lagar gärna cacio e pepe och vänder sig till italienskt moscato när festen ska räddas.

Frida Lagerblad
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Fredagskväll och höstregnet strilar ner utanför fönstret, vilken dryck firar du in helgen med?
– En flaska L’Anglore från Eric Pfifferling eller Canta Mañana från Alain Castex. I höstmörkret behövs det lite extra energi och det finns inga viner jag hellre dricker.

Vad ska man dricka till en margherita egentligen?
– Jag tycker pizza passar bäst med bubbel. En naturlig pet nat eller champagne är jäkligt gott till pizza.

Margherita från Pizza Wizard.

En klassisk vin- och matkombination som är lite överskattad?
– Rött vin med ost är en överskattad klassiker. Vitt vin och ost är bättre! Testa till exempel något gott skalmacererat från Italien.

Ge oss i stället en underbar kombo som inte alla känner till?
– Alla dricker rödvin till skogssvamp. Prova i stället något vitt som är lite oxidativt, det är sjukt gott tillsammans med svamp. Ett vin från Jura eller Alsace är perfekt.

Du ska överraska med en romantisk middag, vad äter och dricker ni?
– Just nu är jag besatt av min egen cacio e pepe med hemmagjord pasta. Med något orange från Italien blir det en perfekt kombination.

Vilken dryck gör motsatsen – lyfter vilken halvtrist tillställning som helst?
– Ett bubbel med muscat höjer alltid stämningen i början eller slutet av kvällen. Lite restsötma skadar inte och det kan vara gott med något lite sött för att bryta av och börja om! Italienska naturliga moscato-viner är bäst på fest.

Vilket är ditt husvin?
– Pinot noir från Alsace är alltid gott. Tillbringade nyligen några dagar hos Pirouettes i Colmar och det var satans gott!

Missa inte att prenumerera på nyhetsbrevet från SvD Vin & Mat där vi varje vecka tipsar om spännande viner och härliga recept.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons