Den gripne framför bokförlaget Simon & Schuster i London. Illustration: Thomas Molén
Den gripne framför bokförlaget Simon & Schuster i London. Illustration: Thomas Molén

Manustjuvens mejl: Hoppas du dör av coronaviruset

Den mystiske manustjuven gäckade litteraturvärlden i fem år. Alex Schulman och Jonas Jonasson fanns bland de utsatta. Nu har FBI gripit bedragaren, som med raffinerade metoder lurade till sig hundratals opublicerade böcker. Ändå kvarstår gåtan. Vad var syftet med alltihop?

Stefan Westrin
Publicerad

Det var en vanlig marsmorgon 2017 och egentligen var det inget ovanligt med mejlet heller, inte vid en första anblick. Linda Altrov Berg tog emot det i bokförlaget Norstedts lokaler på Riddarholmen i Stockholm, där hon är chef för agenturen Norstedts Agency. Det var en förfrågan om ett bokmanus, från en italiensk förläggare. Sådana mejl skickas och besvaras hela tiden inom förlagsbranschen. Det var sammanhanget som var konstigt.

Förlaget var mitt uppe i slutarbetet med ”Mannen som sökte sin skugga”, David Lagercrantz andra bok i Millennium-serien, där han tagit över som författare efter Stieg Larssons död. Det var rigorös säkerhet som gällde. Det fanns naturligtvis ett kommersiellt intresse i att hålla innehållet i den nya boken hemligt innan den kom ut på marknaden – Millenniumböckerna hade sålts i över 80 miljoner exemplar. Dessutom hade det varit lite pinsamt om en bok där hackern Lisbeth Salander spelar en bärande roll skulle läcka ut till följd av just en hackerattack av något slag.