RecensionNya fackböcker
Hynek Pallas tar tempen på svensk samtid
Hynek Pallas formulerar briljanta frågor och söker sällan de enkla svaren. Gunilla Kindstrand läser ”Grönsakshandlaren” och inser att essäbokens författare har en ambition liknande Lars Noréns: att vara en termometer i Sveriges röv.
Hynek Pallas står för ett sällsynt perspektiv i den svenska kulturdebatten. Han föddes i Prag i dåvarande Tjeckoslovakien och trots att han kom till Sverige redan som barn har han varit mån om att förvalta och levandegöra erfarenheter från det som en gång kallades Östeuropa. Det är en värdefull lins när vår tids ängsliga anda ska beskrivas och förstås.
”Grönsakshandlaren” består av ett rejält knippe essäer och artiklar. Titeln anknyter till en text som den tjeckoslovakiske dissidenten Václav Havel publicerade illegalt 1978. Havel, som skulle bli Tjeckoslovakiens president elva år senare, berättar där om grönsakshandlaren som varje morgon spänner upp en banderoll i sitt skyltfönster. Texten lyder ”Proletärer i alla länder, förena er!” Grönsakshandlaren själv tror inte det minsta på budskapet, men den tomma gesten garanterar honom trygghet i ett system som är genomstunget av rädsla för att falla ur den rätta ramen. Så länge banderollen finns där kan han i lugn och ro fortsätta att se på tv och åka till sin stuga. Det är en historia som har mycket att säga till en samtid där godhetssignalering och avlatsbrev har blivit vardagsvaluta.