RecensionNya romaner

DörrenHur kan man skapa så helgjutna romanfigurer?

Den ungerska författaren Magda Szabó dog 2007.
Den ungerska författaren Magda Szabó dog 2007. Foto: Brigitte Friedrich/TT

New York Times utsåg den till en av årets bästa böcker. Magda Szabós roman ”Dörren” blev en succé när den publicerades 1987 och har filmatiserats med Helen Mirren i huvudrollen. Nu kommer kultboken om två kvinnors vänskap och maktkamp äntligen på svenska.

Publicerad
Annons

Efter att ha befunnit sig flera år i politisk onåd får den ungerska författaren Magda börja publicera sig i hemlandet igen. Men för att kunna skriva på heltid inser hon att hon måste anställa en hushållerska. Hon får rådet att vända sig till Emerentia, en äldre kvinna som har arbetat som hushållerska under större delen av sitt liv, och som också godtar erbjudandet på villkor att hon själv får fastställa sin lön, sina arbetstider och vilka sysslor hon ska utföra. Magda uppfattar henne som en rejäl och pålitlig person, om än gammalmodig, dominant och hemlighetsfull. Varför får ingen i grannskapet, inte ens hennes brorson, träda över tröskeln till hennes hem?

Förhållandet mellan de två kvinnorna är distanserat till en början, men det förändras några år senare när Magdas man blir allvarligt sjuk. De kommer varandra närmare; Magda lär känna hushållerskans brokiga förflutna och Emerentia får med tiden så mycket förtroende för Magda att hon erbjuder henne något ingen annan fått. Det är när Emerentia en dag plötsligt blir så sjuk att hon inte längre kan arbeta som den raka färden mot undergången inleds. ”Det var jag som dödade Emerentia”, erkänner Magda många år senare. ”Det kan ingenting ändra på, inte ens det faktum att jag inte alls ville förgöra henne, utan rädda henne.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons