RecensionNya romaner

RodhamLäs inte den här romanen om du inte får betalt för det

Hillary Rodham Clinton 1985 och Curtis Sittenfield.
Hillary Rodham Clinton 1985 och Curtis Sittenfield. Foto: A Lynn/TT, Josephine Sittenfield

Den kontrafaktiska romanen ”Rodham” vill reda ut vad det skulle ha blivit av Hillary Rodham om hon inte hade gift sig med Bill Clinton. Josefin Holmström läser en propagandistisk roman full av halvtrista feministiska analyser.

Josefin de Gregorio
Publicerad
Annons

Hillary Clinton utan Clinton, hur hade det sett ut? I sin självbiografi menade Hillary att det beslut som påverkat hennes liv allra mest var det ”ja” hon till slut sade till Bill efter att han friat tre gånger. Men vad skulle ha hänt om juriststjärnskottet Hillary Rodham tackat nej till den charmante Arkansassonen den där gången på 70-talet och i stället valt att förbli singel? Det vill den amerikanska författaren Curtis Sittenfeld ta reda på i ”Rodham”, den andra roman hon skrivit om en presidentfru (först ut var 2009 års ”Presidentens hustru”, som handlade om Laura Bush).

Den kontrafaktiska romanen, en genre den här boken får sägas tillhöra, är kanske främst något man förknippar med manliga författares spekulationer om alternativa utgångar av andra världskriget, och en roman om nu levande personer är ännu lite underligare – så det är med viss skepsis jag öppnar ”Rodham”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons