ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Mårten Schultz:Tvisten blir inte den sista för samebyarna

Mårten Schultz
Huvudförhandling i Högsta domstolen. Rättegången pågår över en månad. På bild Hans Forssell, statens advokat, Juhán Niila Stålka, Saminuorra.
Huvudförhandling i Högsta domstolen. Rättegången pågår över en månad. På bild Hans Forssell, statens advokat, Juhán Niila Stålka, Saminuorra. Foto: Tomas Oneborg

Det är inte så vanligt med huvudförhandling i Högsta domstolen. Men nu ska Girjasmålet avgöras – ett mål där som avgör hur egendomsförhållandena och rättigheterna till naturtillgångar ska fördelas mellan staten och samebyarna.

Mårten Schultz
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Jag passar på att börja med ett sidospår. En distinktion som ibland går förlorad i medierapporteringen är den mellan rättegång och förhandling.

Ur juridisk synvinkel inleds rättegången redan när parterna börjar skicka in skrifter till domstolen. Denna del av rättegången kallas för förberedelsen. Under förberedelsefasen hålls ibland också sammanträden. Senare kommer huvudförhandlingen. Huvudförhandlingen är det som i folkmun ofta kallas rättegång – det är då parterna möts inför domare som ska bestämma vem som har rätt.

Laddar…