RecensionNya filmer

Smärta och äraUtsökt skådespel – filmen får toppbetyg

Antonio Banderas spelar huvudrollen i ”Smärta och ära”.
Antonio Banderas spelar huvudrollen i ”Smärta och ära”. Foto: Scanbox

I sin bitterljuva film om en regissör som inte filmar får Pedro Almodóvar allt att sammanstråla: manus, personinstruktion, foto och produktionsdesign. Det är ytterst sofistikerat.

Publicerad
Penélope Cruz i ”Smärta och ära”.

Penélope Cruz i ”Smärta och ära”.

Foto: Scanbox
Annons

Åldrande är lidande; Pedro Almodóvar är helt klar över detta och sockrar inte den beska sanningen. Det vankas en serie förnedrande nederlag när kroppen förråder en och vägrar göra tjänst: smärta och nesa. Man kan kanske ha sina högmodiga dagar då man med framgång intalar sig att just man själv har kommit på det unika knepet med vilket man lyckas undkomma det förfall som drabbar alla andra tragiska förlorare, men min kvalificerade gissning är att tiden tickar på tämligen obevekligt för oss alla, oavsett vad den kvackande hälsojournalistiken försöker lura i oss.

Salvador Mallo (Antonio Banderas) är en åldrande filmskapare som inte längre regisserar eller skriver någonting. Det går inte. Han är alltför upptagen av sina skavanker: det är ryggen, det är migrän, det är tinnitus, det är matstrupen, det är någon sorts oklar värk i nerverna, det är allt möjligt. Förr var hans liv höljt i ära, numera är det mest smärta. Nästan bara.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons