ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Han hyllades som landets store sanningssägare

Pastor Karl-Erik Kejne.
Pastor Karl-Erik Kejne. Foto: TT

”I början av 1950-talet skakades Sverige av en så kallad rättsröteskandal, med missionspastorn Kejne och författaren Vilhelm Moberg i centrum. Vad var det som hände? Det sägs att Kejne skall ha blivit utsatt för, eller menat sig blivit utsatt för, en homosexuell liga som skyddades av statsmakten.”

Dick Harrison
Publicerad

Kejneaffären inleddes med att Karl-Erik Kejne, en pastor vid Stockholms stadsmission, i mars 1948 påstod sig ha varit utsatt för trakasserier, bland annat för påstådd homosexualitet – vid denna tidpunkt var homosexualitet kriminellt, och anklagelser om dylikt var starkt stigmatiserande. I augusti samma år påtalade han saken för kriminalpolisintendent Alvar Zetterquist.

Kejne misstänkte att en predikant vid namn Gösta Malmberg låg bakom trakasserierna. Efter lång väntan, i oktober 1949, polisanmälde Kejne ärendet, men inget hände. Pastorn blev frustrerad. Under diskussionerna mellan Kejne och företrädarna för ordningsmakten framkom ett rykte att även statsrådet Nils Quensel var utsatt för förföljelse.

Laddar…