”Jag är superpeppad inför EM”

Just nu pågår EM i ridsport i Nederländerna. Men det är tävlingarna i Sverige som ridstjärnan Malin Baryard Johnsson gillar allra mest.

Anneli Koskinen
Publicerad
Juniorreportrarna Alice och Ellie fick en rundtur i stallet hos Malin Baryard Johnson. Hästen H&M Indiana var rädd för barn, men tillslut kunde de ta en bild tillsammans. Foto: Malin Hoelstad

Det är två laddade juniorreportrar som kliver på tåget i Stockholm för att åka till Norrköping. I sina ryggsäckar har de packat ner matsäck och vattenflaskor, det kommer bli en varm dag. Ellie och Alice rider båda två på ridskola och älskar hästar. Nu ska de få träffa sin idol, hoppryttaren Malin Baryard Johnsson.

Tillslut anländer vi till gården utanför Norrköping. Först får vi en rundtur i stallet av Malin och hon visar upp hästarna som står där i dag.

Alice: Är du peppad inför EM och hur mycket har du tränat?

– Jag är superpeppad, absolut, och har tränat jättemycket. Allt jag gör varje dag är för att kunna nå de stora målen. Alla mästerskap är viktiga, det är de som blir kvar i historieböckerna sen. Sverige har ett jättebra lag just nu så då är det extra roligt. Vi har höga förväntningar på oss själva.

Malin Baryard Johnsson har 13 hästar i stallet utanför Norrköping. ”Jag brukar rida fyra, fem hästar per dag. Förut red jag tio,” säger hon. Foto: Malin Hoelstad

Alice: Har du någon favorittävling och varför?

– Jag tycker väldigt mycket om att tävla i Sverige. Vi har tre fantastiska tävlingar på arenorna Friends, Scandinavium och i Falsterbo. Det är en så himla härlig publik, vi har världens bästa pub­lik i Sverige. De hejar på oss och är kunniga och engagerade. I ­andra länder säger man att den svenska publiken är den absolut bästa.

Ellie: Vilken tävlingsframgång är du mest stolt över?

– Bra fråga ... Det finaste priset jag har är ett OS-silver, för OS är det största man kan vara med i. Jag blev Europamästare när jag var 15 år, det är jag också väldigt stolt över.

I stallet hänger några av de priser som Malin Baryard Johnsson vunnit under åren som aktiv hoppryttare. Foto: Malin Hoelstad

I stallet hänger massor av priser som ­Malin har vunnit, men hon säger att hon har många, många fler. Tävlingshästarna H&M Indi­ana och H&M Second Chance står i varsin box. Malin berättar att hon helst rider ston, alltså ­honor, för att de är rolig­are att jobba med.

Ellie: Hur transporterar du hästarna till andra länder, till exempel till USA?

– När man åker i Europa åker hästarna alltid i lastbil, ska man till USA så flyger de. Då flyger de fraktflygplan och ställs in i contain­rar. Hästar kan bli åksjuka, då får de feber och brist på vätska. Det är jätteviktigt att de dricker.

Ellie: Har du någonsin ramlat av och skadat dig allvarligt?

– Inte jätteallvarligt. Jag har ­slagit ut tänder, brutit ett finger, skadat en axel och ett knä, men inte värre än så.

Alice: Har du några tips om man vill bli en duktig ryttare?

– Träna, träna, träna. Rida så mycket det bara går och titta på andra som är duktiga på att rida. Se till att man har någon duktig som tittar och som kan säga vad man gör rätt och fel. Och man måste ha roligt!

Prova SvD Juniorjunior.prenservice.se