En sport för snöälskare

I Gällivare brukar snön lägga sig redan i mitten av oktober och töa bort i slutet av april. Det är perfekt väder för längdåkning.

Eva Johannesson
Publicerad
Staka, skejta och glida. Ungdomarna i GSK är i gång och tränar för vintern. När kylan kommer till Gällivare har man värmeväxlare på munnen. Foto: Emma-Sofia Olsson

På Hellnerstadion ligger snön decimeterdjup och gnistrande. Här träffar vi Ailo, Kerstin och Emmy som tränar längdåkning i skidklubben GSK. I dag är det premiärträning för klubben på den stora arenan, något de alla tycker är jättekul.

– Det är roliga backar och så tycker jag att det är stort och bra att åka här ute, säger Kerstin.

Hon tog på sig dubbla underställ innan träningen och plogar nu nerför backen på stadion. Väl nere tar hon, Ailo och de andra barnen i mellangruppen sig igenom en redskapsbana, de hukar under häckar och åker genom rockringar.

Under träningen blandas lek med teknik. För de lite större som vill satsa erbjuds flera träningspass i veckan. När det inte är skidsäsong tränar man bland annat rullskidor och löpning. Foto: Emma-Sofia Olsson

Lite längre bort har de äldre barnen teknikövningar. De skejtar snabbt runt en bana markerad med röda och gula koner. Det gnisslar om skidorna när de far fram över den kompakta snön. Temperaturen närmar sig minus 15 grader, och för att klara kylan har de på sig något som ser ut som blå munskydd.

– Det heter värmeväxlare, förklarar Emmy. De gör luften varm och skyddar luftrören.

Emmy hör till de lite äldre i klubben och hon har valt att satsa helhjärtat på skidor. Hon tränar ett till två pass varje dag, och drömmer om att bli nästa Charlotte Kalla.

På söndagar tränar hon brottarfys, som är en träningsform de lånat från brottarna i samma klubb.

–Det är mycket springa, göra armhävningar och åla sig fram. Riktigt tung träning, säger hon.

Den 22–24 november är det Gällivarepremiären på Hellnerstadion. Det är en stor längdåkningstävling som sänds i SVT. Världsstjärnan Dario Cologna ska delta. Foto: Emma-Sofia Olsson

Nästan varje helg är det tävling för Emmy. Hon har vunnit flera distriktsmästerskap, och kommit sexa i Ica-cup som bäst. Även Kerstin och Ailo gillar att tävla. Är det inte i längdåkning så är det i friidrott och fotboll.

Åka skidor har de gjort så länge de kan minnas.

– Jag började när jag var två och gick på dagis, berättar Ailo.

Har ni några tips till barn som är nybörjare på skidor?

– Man kan börja med att staka, det är ju det första man lär sig. Och sedan kan man typ ta ett ben fram. Skejt är lite mer för sådana som kan skidor, förklarar Kerstin.

– Om det är på sommaren kan man ta två stavar och springa lite här och var och leka att man åker skidor. På vintern kan man ställa sig
på skidorna och känna balansen. Sedan gör man ett steg fram och sedan bara snabbare och snabbare, säger Ailo.

Finns det något som är jobbigt med längdskidor?

– Att åka väldigt långt och anstränga sig mycket när det är så här jättekallt, säger Kerstin.

– Jag ser egentligen ingenting dåligt, säger Emmy. Det är en fantastisk sport.

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons