KlubbenHon fördjupar bilden av Kulturprofilen

Matilda Gustavsson (f. 1987) är kulturjournalist. Den 22 november 2017 publicerades hennes reportage om den så kallade kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier.
Matilda Gustavsson (f. 1987) är kulturjournalist. Den 22 november 2017 publicerades hennes reportage om den så kallade kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Foto: Thron Ullberg/Albert Bonniers förlag

Demon, hovnarr och ömkansvärd, oförlöst konstnär? I Matilda Gustavssons bok ”Klubben” ges bland annat ett komplext porträtt av den så kallade Kulturprofilen. Spännande och ytterst välskrivet, skriver Gunilla Kindstrand.

Gunilla Kindstrand
Publicerad
Annons

Färgen på omslaget till ”Klubben” är en blandning av rosa, röd och larm-orange. Den får mig att tänka på den klänning som Sara Danius bar på sin sista Nobelfest.

”Klubben” har som ambition att fördjupa berättelsen om Sveriges mest omskakande metoo-process, den som ledde till fängelsedom för den man som för alltid kommer att heta Kulturprofilen och som skakade Svenska Akademien i grunden.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons