Viner som lyfter i snåla tider

Tomt i börsen efter alla julklappsinköp? Ingen fara! Här är viner som smakar mer än de kostar. Vinåret 2017 kan börja.

Bengt-Göran Kronstam
Publicerad
Annons

1 / 7

Foto: Svenska Dagbladet
Annons
Annons

2 / 7

2016 Indomita Varietal Chardonnay
60 kr, nr 2079
Chile, Valle Central, vitt, generöst & fruktigt

Betyg: 6 av 6

Nya världens chardonnayer präglades förr av en fläskig, tropisk simmighet som drog mot sockerlagen av konserverad ananas och persika i kombination med en överdriven fatrostning. Men i tidens tecken har överdrifterna tonats ner, frukten stramats upp och eken integrerats eller till och med försvunnit ur vinkällaren. Här är ett utmärkt exempel i modern, lagom vidlyftig stil. Vidöppen, fruktgenerös och god, druvtypisk doft. Solmogen, mycket generös, ändå välbalanserad smak med både fräschör och uppstramande skalkrydda.

Annons
Annons

3 / 7

2016 Hunter’s Riesling
82 kr, nr 2480
Nya Zeeland, Marlborough, vitt, rent & krispigt

Betyg: 5 av 6

Nya Zeeland avancerar starkt på vinfronten. Sauvignon Blanc inledde segertåget med viner som stod som ett kvastskaft ur glaset. Pinot noir har gjort dundersuccé och följs nu av syrah av ypperligt slag. Chardonnay görs där nere med bravur och kanske blir riesling nästa stjärnskott? Smakprovet här pekar mot det, med en stram, ursprungstypisk rieslingdoft med grön skalbeska och en ytterst lätt, citronsyrlig smak i torr och stram kiwistil.

Annons
Annons

4 / 7

2014 Faustino VII
80 kr, nr 22662
Spanien, Rioja, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Kära gamla Rioja, välkommen tillbaka på den svenska vinlistan! Stilen är omisskännlig, men i högsta grad seriös och passande till vinterkökets långkok och stekar. Ung, ovanligt kärnfull, ursprungstypisk doft. Utmärkt, välmatad, mycket frisk och matvänlig smak med proportionerlig, insmickrande vaniljsötma.

Annons
Annons

5 / 7

2015 Ferrandière Pinot Noir
80 kr, nr 2284
Frankrike,Pays d'Oc, rött, elegant & tidlöst

Betyg: 6 av 6

Pinotdruvan har utvidgat sina domäner rejält på senare år. Än är Bourgogne dess epicentrum, men i ett helt annat prisläge. Detta kommer från södra Frankrike och rymmer både fräschör och diskret elegans i en dov, kärnfull och klart druvtypisk doft. Mycket god, lång och skolboksmässigt stiltypisk smak i ovanligt mjuk och lättillgängligt snabbmognande, årgångspräglad stil.

Annons
Annons

6 / 7

2015 Periquita Original
70 kr, nr 2574
Portugal, Península de Setúbal, rött, eldigt & mulligt

Betyg: 6 av 6

En klassiker som står sig gott år efter år. Dov, fruktig och robust inbjudande doft. Sedvanligt välgjord och ärlig, fruktig smak med både längd och struktur till ett pris som får betraktas som synnerligen generöst och passar till både grytor och annan husmanskost.

Annons
Annons

7 / 7

2015 Nederburg Noble Late Harvest
88 kr/37 cl, nr 2741
Sydafrika, Western Cape, vitt, ädelsött

Betyg: 5 av 6

Literpriset blir förstås så mycket högre än de andra vinerna här, men detta dessertvin räcker i gengäld till så många fler glas. Och smaken, den är värt vartenda öre och mer därtill. Stor, aprikossaftig, skalkryddig doft med diskret botrytiston. Söt, lättsam och lättgillad smak med både fräschör och elegans.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons