NekobDrömmarna var större än förmågan

Jan Henrik Swahn är född 1959, debuterade med romanen ”Jag kan stoppa ett hav”1986, och är känd för sina kärleksfulla skildringar av udda människor med rika inre liv som hamnat lite vid sidan av.
Jan Henrik Swahn är född 1959, debuterade med romanen ”Jag kan stoppa ett hav”1986, och är känd för sina kärleksfulla skildringar av udda människor med rika inre liv som hamnat lite vid sidan av. Foto: Charles Ludvig/10-tal

Utifrån journalisten Gunnar Mellbergs högst verkliga liv diktar Jan Henrik Swahn en berättelse om ett splittrat liv och en svårförlöst författardröm. Det är vackert gjort, men tragikomiken blir till sist en smula tjatigt.

Jenny Aschenbrenner
Publicerad
Annons

Gunnar Mellberg, en man jag inte kände till förrän jag började läsa Jan Henrik Swahns fiktionaliserade biografi, en klippbok och en fantasi om en man med drömmar större än sin förmåga. Det är ett märkligt människoöde. En arbetargrabb från Söderhamn med en stor passion för idrott och skrivande blir en internationell auktoritet. Han tränar det egyptiska landslaget i fotboll under en period, blir den saudiske kungens rådgivare i idrottsfrågor och Göteborgs-Postens korrespondent i Mellanöstern och östra Sydeuropa.

Han är en man som reser, reser, reser och skriver, skriver, skriver. Men aldrig riktigt lyckas få till, aldrig skapa något bestående. Istället är det rastlösheten som får bestämma hans liv. Ett evigt krafsande på ständigt nya dörrar. Ett livslångt sökande efter bekräftelse, ett liv av otaliga relationer, ständiga uppbrott, avtillfälliga hem. Mot slutet också ett liv av allt mer alkohol och en accelererande otillfredsställd längtan efter att skriva den stora romanen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons