Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Hälsa

Food Pharmacy: Kan gurkmeja skydda oss mot sjukdomar?

SPG:s hälsoexperter, Mia Clase och Lina Nertby från Food Pharmacy, om smoothien som skyddar dig från sjukdomar.

Text: Food Pharmacy - 7 juli 2017
Annons

Förra veckan satt vi som klistrade framför TV:n för att se på det senaste avsnittet av Medicin med Mosely – Kan du skydda dig från cancer? Programmet visade bland annat det mest ambitiösa projektet som gjorts i syfte att undersöka om gurkmeja har en skyddande effekt mot sjukdomar som allergier och cancer. 100 försökspersoner delades in i tre grupper där den första gruppen fick placebo, den andra gruppen fick kosttillskott av gurkmeja och den tredje gruppen ordinerades vanligt gurkmejapulver i maten.

Hur det gick? Vi tänker att vi förenar nytta med nöje och snor ihop en guldsmoothie medan vi berättar om utfallet.

Projektet pågick i sex veckor och resultatet var fascinerande. I placebogruppen och gruppen som åt gurkmeja i form av kosttillskott visade proverna inga förändringar. Men i den tredje gruppen – de som åt gurkmeja i pulverform – visade proverna väsentliga skillnader.

Annons
Annons

Så, ta fram 1 msk gurkmeja, 1 tsk kanel, 1 krm kryddnejlika, 1 liten bit riven ingefära, 1 grön banan, 1 dl mango, en stor skvätt valfri växtbaserad mjölk, 1 tsk kokosolja och 1 krm svartpeppar och lägg allt i en mixer. Vänligen tryck på start.

Framför allt visade proverna i den tredje gruppen väsentliga skillnader i en specifik gen som man i dag vet är inkopplad i tre mycket vanliga sjukdomstillstånd: depression och oro, astma och eksem, och cancer.

I vår bok pratar vi om hur vi själva genom vår livsstil kan bidra till att påverka om en gen aktiveras eller inte. Detta projekt är ännu ett makalöst fint exempel på hur en liten livsstilsförändring (addera gurkmeja i matlagningen eller gör vår guldsmoothie) till och med kan påverka våra gener och förändra genmetyleringen, något vi vet är kopplat till cancerrisk.

Slutsats: Mer gurkmeja till folket! Sätt igång och drick.

Mia Clase och Lina Nertby driver bloggen foodpharmacy.se och har även gett ut den bästsäljande boken med samma namn. Med jämna mellanrum skriver de krönikor och ger mattips på SvD Perfect Guide.

Annons