”Skapades aids som vapen mot kommunismen?”

Att aids skapades i laboratorium är inget annat än en modern konspirationsteori.
Att aids skapades i laboratorium är inget annat än en modern konspirationsteori. Foto: Science Photo Library/IBL/Science Photo Library

En läsare undrar: ”Jag har läst att det har funnits teorier om att sjukdomen aids startade som ett biologiskt experiment, att det var meningen att bli ett vapen mot kommunismen under kalla kriget. Ligger det någon sanning i detta?”

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Nej. Det gör det inte. Historien om att aids skulle ha skapats av samvetslösa kemister eller biologer är ett praktexempel på moderna konspirationsteorier, och den förtjänar ingen tilltro – i synnerhet inte som sjukdomens tidiga historia numera har spårats till centralafrikanska skogar och inte till hemliga laboratorier.

Jag vet inte hur myten om laboratorie-aids startade, men det står klart att den omhuldades av ryssarna. För regimen i Moskva under kalla kriget var fienden lika med USA. Alltså försökte skribenter i Sovjetunionen få aids att framstå som en konsekvens av den kapitalistiska amerikanska mentaliteten. Hösten 1985 publicerades långa artiklar i Literaturnaja Gazeta som gick ut på att aids-viruset hade framställts på konstgjord väg i ett laboratorium i Fort Detrick i Maryland, i samarbete med vetenskapsmän vid centra för sjukdomskontroll i Atlanta. Vad det ytterst handlade om var förberedelser inför biologisk krigföring. På en samtida sovjetisk skämtteckning, ritad av en av Pravdas medarbetare, visas hur en amerikansk general köper en liten tub med aids-virus av en skum forskare. Inne i tuben simmar en hop små hakkors, symboliserande viruset. De döda, virusets och generalens offer, avbildas som dödslägerfångar under andra världskrigets slutskede. Budskapet kan uttolkas som att USA är fascistiskt och degenererat, en nassestat på fallrepet. Det faktum att sjukdomen förknippades med homosexualitet var bara naturligt, enligt de ryska kommentatorerna, eftersom homosexualitet enligt sovjetiskt synsätt var att betrakta som en sjuklig reflex av senkapitalistisk dekadens. Aids var en spegelbild av Västerlandet och dess dödsdömda samhällssystem.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons