Fortsatt uppsving för glutenfritt

Butikernas utbud av glutenfritt fortsätter att växa – trots oklara hälsofördelar. Arkivbild.
Butikernas utbud av glutenfritt fortsätter att växa – trots oklara hälsofördelar. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Butikernas utbud av glutenfria produkter har ökat explosionsartat de senaste åren och handlarnas intäkter växer. Men för de flesta är en glutenfri kost onödig – det är viktigare att variera sin kost.

TT
Publicerad
Det finns i dag många produkter att välja på för den som inte tål gluten – majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl exempelvis. Arkivbild.

Det finns i dag många produkter att välja på för den som inte tål gluten – majsmjöl, psylliumfrön, bovetemjöl, havremjöl, solrosfrön, pumpakärnor och rismjöl exempelvis. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson / TT
Annons

Glutenfritt är de senaste årens starkaste mattrend. Samtliga tre stora svenska matvarukedjor har ökat både försäljning och utbud rejält. Coop har fördubblat sitt sortiment av glutenfritt de senaste fem åren. Ica har lanserat ett eget glutenfritt sortiment som successivt ökar, medan Hemköp har trefaldigat omsättningen på glutenfria varor sedan 2010.

– Det är en bred västerländsk trend att vi tar hand om oss mer. I det ingår även maten där vi ju översköljs med budskap om hur vi ska äta för att hålla oss friska och må bättre. Glutenfritt anses mer hälsosamt, säger Marie Söderqvist, vd på Livsmedelsföretagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons