Smarriga recept till nyårsfesten
Snart är det nyårsafton. För den som gillar att hjälpa till i köket är här några av Johanna Westmans härliga recept till årets festligaste middag.
Minipajer med ost och skinka
Ingredienser
(24 stycken)
2 paket krustader
2 dl riven västerbottenost
1 dl crème fraiche
1 ägg
Några skivor lufttorkad skinka eller tunna paprikaskivor.
Färsk oregano och/eller rucolablad.
Du behöver
Rivjärn, bunke, sked och en plåt.
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv osten. Knäck ägget i en bunke och blanda ner crème fraiche och riven ost.
3. Lägg upp krustader på en plåt.
4. Häll eller spritsa ostkrämen i krustaderna. Grädda i ugnen i cirka 10 minuter.
5. Låt de små pajerna svalna lite – innan du garnerar med skinka, paprika och färska örter.
Mocktail med mandariner
Ingredienser
(4 glas)
2 dl mandarinjuice (5–6 frukter)
2–3 msk citron- eller limesaft (1 citron eller 2 lime)
3 dl sockerdricka eller Sprite
Till garnering:
Mandarin och lime i tunna skivor
Några kvistar rosmarin
½ citron
2 msk strösocker
Du behöver
Citruspress och glas.
Gör så här
1. Pressa mandariner och citron.
2. Gör en sockerkant på glasen genom att gnida glasens kanter med en citronhalva. Doppa sedan kanterna i strösocker.
3. Lägg tunna skivor av citrusfrukt i glasen. Häll på juicen och häll på läsk precis innan du ska servera. Garnera med rosmarin.
Drink med grillad ananas och lime
Ingredienser
(4 glas)
1 ananas
2 msk limesaft (1 lime)
1 msk honung
3 dl apelsinläsk
Till garnering:
Några skivor ananas
½ lime
2 msk strösocker
Du behöver
Grillpanna, stavmixer med mixerbunke och glas.
Gör så här
1. Skär bort skalet på ananasen och skär den i skivor.
2. Grilla ananas i en grillpanna och låt svalna helt. Skär ananasskivorna i bitar och ta bort den hårda stammen i mitten.
3. Mixa hälften ananasen med lime. (Resten av ananasen kan du använda till att garnera med, eller servera till en efterrätt.)
4. Gör en sockerkant på glasen genom att gnida med en limehalva på glasens kant. Doppa sedan kanterna i strösocker.
5. Häll upp ananasbladningen i glas. Tillsätt is och garnera med ananas.
6. Toppa med apelsinläsk och rör om.
Glassbomb med choklad
Ingredienser
2 l vaniljglass
1 l hallonsorbet
3–4 maränger
200 g mjölkchoklad
1 ½ dl grädde
Till garnering:
Minimaränger, färgglatt strössel och färska bär.
Du behöver
En bunke på cirka 3 liter med rund botten, plastfolie, sked, skål, -kastrull, kniv och skärbräda.
Gör så här
1. Klä bunkens insida med plastfolie och släta ut den så mycket du kan. Låt lite av plasten hänga över kanten. Ta fram glassen cirka 10–15 minuter innan du börjar, så att den mjuknar något.
2. Tryck ut glassen med sked i den stora bunken – inte alltför tunt – längs kanter och botten. Lämna plats i mitten och släta till kanterna.
3. Smula maränger och täck insidan med marängkross. Fyll hålet med sorbet och jämna till ytan så den blir så slät som möjligt.
4. Ställ in glassbomben i frysen och låt stå i cirka 2 timmar.
5. Hacka chokladen och lägg i en skål. Värm grädden och häll över chokladen. Låt svalna lite.
6. Stjälp upp glassbomben på ett fat och ta bort plastfolien. Häll över chokladsåsen. Garnera med bär, strössel och minimaränger eller med godis!