Betyg i fyran – är det bra?

Gustav Vasaskolan i Vallentuna är en av elva skolor som testat betyg från fjärde klass. ”Får man ett E kan föräldrarna tycka att det är väldigt dåligt. De kanske börjar tjata på en lite sådär”, säger Gustav.
Gustav Vasaskolan i Vallentuna är en av elva skolor som testat betyg från fjärde klass. ”Får man ett E kan föräldrarna tycka att det är väldigt dåligt. De kanske börjar tjata på en lite sådär”, säger Gustav. Foto: Ari Loustarinen

”Pirrigt” och ”stressigt”. Fyrorna på Gustav Vasaskolan i Vallentuna har testat betyg i ett år.

Josefin Westin
Publicerad

Betyg från årskurs fyra har varit en fråga som flera partier pratat om under valrörelsen. Men redan 2017 bestämde sig regeringen för att låta några skolor i landet testa hur det fungerar med tidigare betyg. Förra året nappade elva skolor på idén, och i år ska ytterligare sex skolor prova.

På Gustav Vasaskolan i Vallen­tuna utanför Stockholm har femte­klassarna precis haft sin första lektion och är ute på rast. Förra året fick de betyg för ­förs­ta gången. 

– Först var det lite pirrigt för jag visste inte riktigt hur det fungerade, säger Gustav.

De allra flesta i klassen är i dag positiva till betyg. Efter att ha testat förstår de nu bättre än ­tidigare hur de ligger till i de olika ämnena. Men tidiga betyg har också en negativ sida.

– Man blir mer stressad, säger Hugo.

Han känner stress framför allt om han ligger efter i ett ämne.

– Då känner jag att jag måste bli bättre och oroar mig för att jag ska få ett F, som är underkänt.

Alma gick tidigare i en skola med delvis interna­tionell inriktning. Där fick man betyg redan i andra klass. För henne innebar det mycket oro, och hon mådde dåligt.

– Jag tyckte det var väldigt ­jobbigt att få betyg så tidigt. Jag mår bättre på den här skolan men jag förstod inte riktigt varför vi plötsligt skulle få betyg i fyran, säger Alma.

I slutet av varje termin får de sina betyg hemskickade med posten. Innan sommarlovet hade de även ett samtal med sin lärare om betygen.

– Då kunde man se vad betygen blev för hela året, säger Alva.

De är alla osäkra på om betygen faktiskt gjort dem bättre i skolan. Och trots att de flesta gillade att testa betyg i fyran skulle de hellre börja med betyg först i femman – som en mjukstart.

– Så att det inte blir en chock med betyg i sexan, ­säger Gustav.

– Betyg är inte allt, och man ska inte lägga för mycket energi på det. Fyran är lite för tidigt för betyg tycker jag, säger Alma, innan hon springer iväg till mattelektionen.

Oftast tänker eleverna inte alls på betygen. De leker, har rast och har kul.  Foto: Ari Loustarinen
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons