”Kraftsamling krävs mot skattefusket på byggena”

Vi behöver förstärka samverkan för att få bukt med svarta löner, skatteundandragande och lönedumpning, skriver undertecknarna.
Vi behöver förstärka samverkan för att få bukt med svarta löner, skatteundandragande och lönedumpning, skriver undertecknarna. Foto: Samuel Pettersson/TT

Flera undersökningar visar på en oroväckande utveckling när det gäller missförhållanden vid byggen. Vi vill därför att byggbranschen, banker samt offentliga beställare går ihop i ett gemensamt upprop mot skattefusket, skriver företrädare för byggbranschen och SBAB.

Publicerad
Annons

Konsultfirman AT Kearney och kortföretaget Visa gjorde 2013 en undersökning av skuggekonomins utbredning i Europa mätt som andel av BNP. Med 14 procent kom Sverige tillsammans med Norge på en bottenplacering i Västeuropa. Bara Belgien var sämre. Skuggekonomin bestod till störst del av svart arbetskraft och till resterande del av underrapportering av inkomster, vilket medför skatteflykt. Värst av alla branscher i Europa var byggbranschen. Ännu värre såg det ut i Östeuropa där andelen var 30 procent. Sverige anlitar i hög utsträckning byggarbetskraft från just Östeuropa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons