”De som inte kan återvända bör få stanna”

Anna Lundberg skriver att en del personer som får avslag på asylansökan inte har möjligheten att återvända, av olika skäl, och riskerar att hamnar i en limbosituation med stor risk för exploatering.
Anna Lundberg skriver att en del personer som får avslag på asylansökan inte har möjligheten att återvända, av olika skäl, och riskerar att hamnar i en limbosituation med stor risk för exploatering. Foto: Privat, Fredrik Sandberg/TT

En del av de personer som fått avslag på sin ansökan om asyl kan inte återvända. Med hårdare regler som nu föreslås, riskerar Sverige och Europa få en grupp papperslösa som hamnar i en helt utblottad situation utan några möjligheter till en framtid. Det skriver professor Anna Lundberg, tidigare särskild utredare för regeringen.

Publicerad
Annons

Nyligen föreslog EU-kommissionen hårdare regler för att få fler asylsökande som fått avslag att återvända. Fler människor ska kunna placeras i fängsligt förvar och möjligheten till frivilligt återvändande begränsas. För att signalera att det är allvar efterfrågar kommissionen en uppdatering av det så kallade återvändandedirektivet från 2008. I en ny paragraf vill man lista detaljerade kriterier för när det ska anses finnas en risk att en person avviker, till exempel att hen saknar fast bostad eller inkomst.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons