Sagan om Karl-Bertil Jonssons julaftonGodhetsaposteln Karl-Bertil Jonsson regerar

Anton Lundqvist som Karl-Bertil Jonsson omgiven av ensemblen.
Anton Lundqvist som Karl-Bertil Jonsson omgiven av ensemblen. Foto: Robert Eldrim

Karl-Bertil Jonsson tar ton. Henrik Dorsin har skapat en jazzig musikal av den gamla tv-klassikern från 1975. På Scalateatern sjunger nu ett mycket proffsigt gäng om hur en ung man vill försöka lösa sociala orättvisor genom att omfördela julklappar.

Lars Ring
Publicerad
Annons

Karl-Bertil Jonsson genomför just nu ett fullkomligt segertåg över svenska teaterscener. Berättelsen om Robin Hood-adepten, idealisten och välgöraren spelas under hösten på Malmö stadsteater, Uppsala stadsteater, Västerbottensteatern – och på Scalateatern i Stockholm. Med sitt rödblonda änglahår, sina runda glasögon och målbrottsegensinniga beslutsamhet personifierar han den goda viljan.

Tage Danielsson skrev 1964 sin lilla novell om pojken – för övrigt utseendemässigt lik honom själv som ung – som bestämmer sig för att göra skillnad. Året är typ 1942, då Danielsson själv var 14, och miljön är ett Stockholm fyllt av kontraster. Sveriges Television kom med en beställning på en tv-film, men en upptagen Danielsson gav bollen till tecknaren Per Åhlin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons