Bengt-Göran Kronstam:Cycliste vinner vintrampen

Bengt-Göran Kronstam

Cycliste skapades för det tvåhjuliga Holland. Det lika pedaltäta Danmark följde efter och loppet fortsatte över Öresundsbron. Här i Sverige lanserades vinet i beställningssortimentet förra sommaren och fick stående ovationer. Ett halvår senare nådde det butikshyllorna och i dag har det trampat in i var fjärde Systembutik.

Publicerad
Côtes-du-Rhône går från branta vinberg till mer flackt vinlandskap.

Côtes-du-Rhône går från branta vinberg till mer flackt vinlandskap.

Foto: gkuna
Annons

Längs vägen har det bytt årgång och i 2015 års tappning är vinet ännu bättre. Att succén kommer att rulla på råder det inget tvivel om och i fartvinden följer en rad medtävlare som också vinner terräng. Côtes-du-Rhône har fått en formidabel revansch genom beställningssortimentet.

Som sig bör är Cycliste ekocertifierat. Till Sverige kommer det i stora flexitankar av plast, för buteljering här. Allt styrs med högsta ambition och med lika tuffa krav som i vinländerna. Skillnaden ligger i att man slipper transportera tunga flaskor med lastbil från södra Frankrike. Det är ett miljötänk som håller ända till det dukade bordet.

Detta är framtidens melodi, menar bland andra den spanska vingurun Miguel Torres. Varför inte? Det skulle i så fall vara en återgång till hur det såg ut på den svenska vinlistan när importen sköttes av statliga Vin & Sprit. Då var fyra femtedelar av den svenska vinkonsumtionen ”härtappad”, som det kallades.

Ekocertifierade Cycliste kommer till Sverige i stora flexitankar av plast.

Någon jämförelse handlar det dock inte om. I dag är tekniken kvalitetssäkrad och det mesta av boxvinet (som svarar för halva den svenska vinkonsumtionen) tappas redan i närområdet, mestadels i Tyskland.

Annons
Annons
Côtes-du-Rhône går från branta vinberg till mer flackt vinlandskap.

Côtes-du-Rhône går från branta vinberg till mer flackt vinlandskap.

Foto: gkuna

Rhônefloden börjar som en porlande bäck i en glaciär långt borta i de schweiziska Alperna, öster om Lac Léman. Den vräker sig rakt genom Genève och ner genom bergen. När floden når Lyon har den förvandlats till en tung vattenled som vänder söderut mot Medelhavet.

Strax börjar vindistriktet Côtes-du-Rhône med branta vinberg som efterhand breder ut sig i ett allt mer flackt vinlandskap. Längs färden passerar vi magiska vingårdar som Condrieu, Côte-Rôtie, Hermitage och Cornas, ända ner till Châteauneuf-du-Pape där det strikta, franska appellationssystemet en gång föddes. Kvalitetsambitionen är inget nytt påfund. I Rhônedalen har man alltid strävat mot det bästa.

Côtes-du-Rhône går från branta vinberg till mer flackt vinlandskap. Foto: gkuna

Till all lycka har detta vindistrikt ännu inte nått högsta samlarstatus bland nyvakna, penningstinna vinälskare på andra sidan Atlanten och i Asien. Visserligen kliver ett fåtal viner högt upp på prispallen, men det mesta är överkomligt för de flesta.

Till all lycka har detta vindistrikt ännu inte nått högsta samlarstatus.

Personligen korkar jag upp mer rödvin från Côtes-du-Rhône än från något annat vindistrikt. Visst trängtar jag efter en god bourgogne eller en bordeaux, men då kostar samma smakupplevelse betydligt mer.

Lejonparten är rött, men det finns all anledning att botanisera bland det fåtal vita som letat sig till Sverige. Det finns en hel del att upptäcka med det sägenomspunna Château Grillet som kronan på verket.

Vit hermitage tillhör också rariteterna. Det är något av det mest långlivade en vingård kan prestera. I min enfald köpte jag för ett tiotal år sedan en hög primörer därifrån, några i trelitersbutelj. Frågan är om jag hinner dricka dem innan locket läggs på?

”Numera köper jag inte ens bananer gröna”, brukar vi övermogna vinälskare skandera. Bot mot detta hittar du i Tavel, det enda vinområde där det rosa vinet alltid har stått på en piedestal. Även där är den aktuella årgången bättre än i mannaminne, dessutom helt drickfärdig.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons