En enda natts sömnbrist främjar fettvävnaden

Ny forskning visar att det räcker med en enda natt av total sömnbrist för att ge förändringar i kroppen som främjar tillväxt av fettvävnad och nedbrytning av muskler. Arkivbild.
Ny forskning visar att det räcker med en enda natt av total sömnbrist för att ge förändringar i kroppen som främjar tillväxt av fettvävnad och nedbrytning av muskler. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani / TT

Det räcker med en enda natt av total sömnbrist för att ge förändringar i kroppen som främjar tillväxt av fettvävnad och nedbrytning av muskler.

Det visar forskning från bland annat Uppsala universitet som publiceras i vetenskapstidskriften Science Advances, rapporterar Upsala Nya Tidning.

TT TT
Publicerad
Annons

– Ingen före oss har påvisat vilka molekylära mekanismer som kan ligga bakom sådana negativa effekter av otillräcklig sömn, säger sömnforskaren Jonathan Cedernaes som är huvudansvarig för studien.

15 friska unga normalviktiga män fick vid två tillfällen tillbringa över ett dygn i ett sömnlaboratorium. Ena gången var de vakna hela tiden, den andra sov de drygt åtta timmar under natten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons