En dubbelhet i V S Naipauls författarskap

Nobelpristagaren i litteratur V S Naipaul är död. Författaren dog vid 85 år ålder i sitt hem i London. Hemmahörighet, exil och ny tillhörighet: allt präglade det seende som var en central kategori i Naipauls estetik, skriver SvD:s Magnus Eriksson.

Publicerad
V S Naipul tar emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm 2001.

V S Naipul tar emot sitt Nobelpris i litteratur i Stockholm 2001.

Foto: Henrik Montgomery/TT
Dan Hansson
Foto: Dan Hansson
Dan Hansson
Foto: Dan Hansson
Manish Swarup/TT
Foto: Manish Swarup/TT
Annons

Det fanns en dubbelhet i det mesta V S Naipaul skrev. Han betonade seendets och erfarenhetens betydelse i sin kritik, men han kunde också skriva att Agatha Christie och P.G. Wodehouse var läsbara eftersom de skapade sagoskimrande världar. Till skillnad från brittiska medelklassrealister överskred de sitt begränsade seende.

En utgångspunkt för förståelsen av Naipaul är hans kritik av Joseph Conrad. Han skrev i en essä 1974 om Conrads syn på det koloniala mörkret, inte bara som den formulerades i ”Mörkrets hjärta”. Naipaul kritiserade Conrads försök att släta över sin syn på det koloniala mörkret när han i en tidig novell beskrev London som en hägring insvept i det mörker han annars använde för att beskriva det främmande. Trots allt var detaljrikedomen i hans bild av London en motsats till mörkret och den icke-individualiserade människomassa som mötte kolonisatören.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons