Stridsbergs dramatik sätter ljus på starka kvinnor

I höstas var Sara Stridsberg aktuell med ”Konsten att falla” på Teater Galeasen i Stockholm.
I höstas var Sara Stridsberg aktuell med ”Konsten att falla” på Teater Galeasen i Stockholm. Foto: Daniella Backlund

”Olsson obeskrivligt bra”, löd rubriken i SvD på recensionen av Sara Stridsbergs uppmärksammade debutpjäs ”Valerie Solanas ska bli president i Amerika”. Just samarbetet med skådespelaren Ingela Olsson har gett näring till Stridsbergs dramatiker-ådra. Anna Ångström guidar till den nyblivna akademiledamotens pjäser.

Anna Ångström
Publicerad
Annons

”Det finns ingen handling i pjäsen; det finns ett sökande, som väjer för enkla psykologiska förklaringar. Regissören Klaus Hoffmeyer hanterar den friheten på bästa sätt. Vi får aldrig veta exakt varför Valerie Jean Solanas sköt Andy Warhol. Kanske visste hon inte själv, bara att hon var ledsen att hon inte sköt bättre. Rollerna kring Valerie är fantasieggande skisser, men hon är en tunna med krut. Ingela Olsson rör sig i blixtsnabba skiften från hoppfull och välartad student på University of Maryland till knarkande prostituerad, fram och tillbaka. Det är för bra för att beskrivas i ord” skrev Sara Granath om Dramatenpremiären.

”Euripides talar inte om Medeas mamma. Stridsberg lyfter fram Medea som en mamma som själv har haft en mamma. Det är dramats centrum, bräddfyllt av svårhanterliga känslor. Noomi Rapace spelar Medea, liten, blek, svart, skyddslös, som ett spjut. Hon accepterar inte att Jason lämnat henne. 'Medealand' kommer oss plågsamt nära. Den placerar historien rakt i vårt knä, i ett land där det till sist inte finns någonstans att vända sig, inte när det går riktigt illa. /.../ Noomi Rapace är enastående, men hon är inte ensam. Stridsbergs text och Ingela Olssons regi gör alla roller viktiga”, skrev Sara Granath om premiären på Dramaten/Elverket – ett samarbete med Teater Galeasen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons