Bästa vita vinet till helgens kyckling
Gå inte i fällan och köp det gamla vanliga. Varför inte prova ett ungerskt vitt vin om du ska äta kyckling? Här tipsar SvD:s Maria Collsiöö om vitt och rött till helgen – viner från fyra olika länder.
1 / 7
2 / 7
2015 Bründlmayer Grüner Veltliner
nr 2910, 129 kr, vitt, friskt & fruktigt, Österrike, Kamptal
I nordöstra delen av landet finns distriktet Kamptal, i regionen Niederösterreich, där välgjorda viner av grüner veltliner produceras. Vinet har en ungdomligt krispig, citrusfrisk smak med söta toner av grapefrukt. God som aperitif.
3 / 7
2014 Mandolás Tokaj Oremus
Nr 90261, 139 kr, vitt, fylligt & smakrikt, Ungern, Tokaj
Oremus ägs av vinhuset Vega-Sicilia i Spanien och producerar både söta och torra vita viner. Blommigt, sötfruktig med persikoaromer med en torr, rund smak, med knivskarp friskhet och fin balans. Drick till kycklingrätter med gräddiga såser.
4 / 7
2014 Château la Varière Le Savetier
nr 2200, 99 kr, vitt, sött, Frankrike, Coteaux du Layon
Druvsorten chenin blanc i sött format på halvflaska. Doften är äppligt söt med aromer av aprikos och mandelmassa med pigg friskhet och russintoner. Drick vinet svalt, till lagrade getostar med osvavlade aprikoser eller till en god plommonpaj.
5 / 7
2011 Chinon Les Petites Roches
nr 95368, 149 kr, rött, fruktigt & smakrikt, Frankrike, Chinon
Firman Charles Jouguet grundades 1957 och producerar i dag sju olika viner av cabernet franc från 40 hektar odlingar. Vinet är örtigt och blåbärsbärigt med stramhet och grön paprikaton. Servera till franska charkuterier eller örtkryddat lammkött.
6 / 7
2000 Buriano Rocca di Castagnoli
nr 95413, 179 kr, rött, stramt & nyanserat, Italien, Toscana
Drickmogen cabernet sauvignon med 13 månaders lagring på franska ekfat. Utvecklad doft med örtighet, svartvinbärs- och plommonfrukt. Mognadssöta toner av torkade plommon med avrundade tanniner och liten fatton. God till söndagssteken.
7 / 7
2003 San Fereolo
nr 95257, 199 kr, rött, kryddigt & mustigt, Italien, Dolcetto di Dogliani
Nicoletta Bocca driver San Fereolo med ambitionen att göra vin med personlighet. Vinet har en blommig, rustikt plommonfruktig, nyanserat kryddig och utvecklad stil med chokladtoner. Passar till en mustig lasagne.