Vargatider. Livet i Tyskland efter Tredje rikets fall 1945–1955Rotlöshet och fest i Tysklands ruiner

”Trümmerfrauen” (ruinröjerskor) kallades de många tyska kvinnor som plockade undan rasmassor efter kriget. Här vid riksdagshuset i Berlin 1948.
”Trümmerfrauen” (ruinröjerskor) kallades de många tyska kvinnor som plockade undan rasmassor efter kriget. Här vid riksdagshuset i Berlin 1948. Foto: DPA

Efter kriget var Tysklands städer pulveriserade, men i ruinerna spirade en livskraft. Glädjen över att ha överlevt gjorde att tyskarna festade och älskade mitt i gravallvarets epok. Johan Östling läser en historisk essä av bästa märke.

Johan Östling
Publicerad
Annons

Den internationellt mest kände skildraren av det tyska efterkrigskaoset är en 23-årig bergsprängarson från Älvkarleby. Hösten 1946 skickades Stig Dagerman till det svårt sargade Tyskland på uppdrag av Expressen. Han for kors och tvärs genom ockupationszonerna och mötte hopplöshet och lidande, skuldkänslor och självömkan, östflyktingar och nazikoryféer. Resan resulterade i tolv reportage som låg till grund för boken ”Tysk höst”, utgiven senvåren 1947.

”Tysk höst” är något så sällsynt som en reportagebok som oupphörligen återutges. Den senaste svenska editionen kom 2014, med förord av Elfriede Jelinek. Sedan dess har boken getts ut på turkiska, serbiska, italienska, nygrekiska, slovakiska och tyska.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons