Sveriges överdödlighet en av de lägsta i Europa

Den svenska coronastrategin har fått hård kritik men nu visar det sig att det är bara är två nordiska länder som har lägre överdödlighet.
Den svenska coronastrategin har fått hård kritik men nu visar det sig att det är bara är två nordiska länder som har lägre överdödlighet. Foto: Robin Lorentz-Allard/TT

Danmark och Finland hade högre överdödlighet än Sverige under pandemins två första år, enligt nya beräkningar från SCB. Sverige har tredje lägst överdödlighet i Norden och en av de lägsta i Europa.

Therese Bergstedt
Publicerad
Annons

I början av pandemin hamnade Sveriges höga dödstal i världens fokus. Under våren 2020 var Stockholmsregionen ett av de hårdast drabbade områdena i Europa, och i internationella medier lyftes dödssiffrorna fram som varnande exempel för länder som övervägde lättade restriktioner istället för nedstängningar.

Samma år blev ett statistiskt uttryck allmängods. Överdödlighet, det vill säga hur många fler människor som dör än förväntat under en period, är ett mått som används av både statistiker och forskare och rekommenderas av Socialstyrelsen som ett bra verktyg för att jämföra olika länders dödstal under coronapandemin.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons