Färre patienter får diagnosen postcovid

Ihållande trötthet, besvär med lungfunktionen eller andningen, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning och smärta att några besvären som drabbar patienter med postcovid. Arkivbild.
Ihållande trötthet, besvär med lungfunktionen eller andningen, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning och smärta att några besvären som drabbar patienter med postcovid. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Antalet personer som diagnostiseras med postcovid har minskat kraftigt efter en topp i maj förra året, visar siffror från Socialstyrelsen.

Men risken är att det kommer en ny topp i vår.

Petra Hedbom/TT
Publicerad
Annons

Sammanlagt har omkring 35 700 patienter fått diagnosen postcovid sedan oktober 2020. Merparten, runt 30 000, har fått behandling inom primärvården och övriga i den specialiserade vården, enligt statistik som Socialstyrelsens nu sammanställt.

I maj förra året syntes en tydlig topp. Då registrerades 3 541 läkarbesök för patienter med postcovid i den offentliga primärvården. Men Socialstyrelsen uppskattar att det egentliga antalet ligger på närmare 6 600 vårdbesök. Anledningen är att de inte har tillgång till de exakta siffrorna från både offentlig och privat vård men har räknat upp statistiken.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons