ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNy poesi

Jordens ansikteLars Anderssons poesi går rakt mot livets under

Lars Andersson, född 1954 i Karlskoga, är författare. Han har skrivit ett trettiotal romaner, senast den kritikerrosade ”Nu” (2021).
Lars Andersson, född 1954 i Karlskoga, är författare. Han har skrivit ett trettiotal romaner, senast den kritikerrosade ”Nu” (2021). Foto: Kari Løvaas

Diktsamlingen ”Jordens ansikte” är skriven utifrån rosenkransbönens form och med inspiration av Katrin Westmans suggestiva porträtt. Kristoffer Leandoer läser poesi som är välunderrättad om världens tillstånd och ändå fullständigt ogarderad inför dess mirakel.

Kristoffer Leandoer
Publicerad
Annons

En debutdiktsamling av en författare som för nästan ett halvsekel sedan, 1974, gjorde sin litterära debut med romanen ”Brandlyra”? Utgiven på ett förlag som enligt hemsidan inte ens tar emot poesi? Tillsammans med Katarina Frostenson och Amanda Gorman utgör Lars Andersson Polaris samlade lyriklista: någon röd tråd sticker inte direkt i ögonen. Men är detta verkligen författarens bokdebut som poet? Jag plockar fram ”Snöljus”, hans stora genombrott från 1979.

Hur var det nu igen? Jo, romanens Helga Marklund går planlöst runt i Uppsala centrum och dras av en bekant med in på Humanistcentrum och ett seminarium i litteraturvetenskap som inleds med att en fotostatkopia delas ut: ”– Ja, vi ska alltså snacka lite om en dikt av Lars Andersson som heter ’Mellan dina läppar stammar kärleken ditt namn’.” Dikten citeras in extenso, varefter Helga ”la eländet ifrån sig”: så kunde man debutera som lyriker på ett 70-tal som var betydligt autofiktivare och textmedvetet än dess efterhandsrykte vill medge.

Laddar…