Karina, 5, om missilerna: ”Stängde ögonen hårt”

Olga och hennes dotter Karina har precis flytt från  hemmet i Tjernihiv. Nu väntar en lång resa med buss till deras nya hem i Tyskland.
Olga och hennes dotter Karina har precis flytt från hemmet i Tjernihiv. Nu väntar en lång resa med buss till deras nya hem i Tyskland. Foto: Martin von Krogh

Från väst rullar bil efter bil in med blöjor, mediciner och annan hjälp till ukrainare på flykt. Från öst kommer människor som lämnat allt – och som slits mellan att rädda sig själva och sitt land. SvD är på plats vid den polsk-ukrainska gränsen.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

LVIV Flera av barnen greppar nästan krampaktigt vid en leksak de valt för färden: ett plastsvärd, en docka eller ett gosedjur. Några familjer färdas med husdjur, men de flesta har lämnat dem hemma. Frånvaron av män är påtaglig. Inga män mellan 20 och 64 får lämna landet: de kan behövas i de stridande styrkorna.

När SvD rullar in i Ukraina i skymningen har den ryska offensiven i Ukraina pågått i en månad. Över 10 miljoner ukrainarna har tvingats fly sina hem och överge nära och kära, och 3,6 miljoner människor har lämnat landet för att uppsöka släktingar eller inhysas hos frivilliga i väst.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons