SvD:s surströmmingstest: Storsäljare mästerlig etta
Grattis surströmmingsälskare, det är ett bra år för att njuta av de mustiga svenska fiskarna – ett kulturarv värt att vårda. SvD samlade en panel för blindtest inför denna tredje torsdag i augusti – traditionell premiärdag. Smaklökarna fick sig en rejäl genomkörare.
Surströmming? frågar killen i Hötorgshallen förvånat. Efterfrågan är inte särskilt stor, påstår han, men i ett hörn finns trots allt tre burkar. I andra butiker hittar vi de vanligaste sorterna. Vi saknar vinnaren från ett tidigare år (som floppat ett annat), Borkbosuringen. Rovögern hade vi också gärna testat men vi lyckades inte hitta den.
De fermenterade fiskarna har sin trogna lilla skara entusiaster, men borde de inte omfamnas av fler? Fermenterad mat har ju varit hett länge. Surströmming lär vara bra för både hjärnan och tarmfloran. Men lukten när man öppnar burken avskräcker kanske. Många vågar inte smaka. Så väl Surströmmingsakademien som några i SvD:s testpanel vittnar dock om att det har varit enklare att bjuda utländska gäster eller andra med en mer nyfiken inställning till mustiga smaker. De associerar smaken av fermenterad fisk snarare till ost, salamikorv eller annat kött och provar med öppet sinne.