SvD:s surströmmingstest: Storsäljare mästerlig etta

SvD har testat fem surströmmingssorter. Och vi har en vinnare...
SvD har testat fem surströmmingssorter. Och vi har en vinnare... Foto: Emma-Sofia Olsson

Grattis surströmmingsälskare, det är ett bra år för att njuta av de mustiga svenska fiskarna – ett kulturarv värt att vårda. SvD samlade en panel för blindtest inför denna tredje torsdag i augusti – traditionell premiärdag. Smaklökarna fick sig en rejäl genomkörare.

Publicerad
Tre av fem burkar upplagda för blindtest.

Tre av fem burkar upplagda för blindtest.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Kallax.

Kallax.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Oskars.

Oskars.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Mannerströms.

Mannerströms.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Erik den röde.

Erik den röde.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Röda ulven.

Röda ulven.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Fermenterad fisk i bästa sällskap: hårt tunnbröd, smör, ångkokt mandelpotatis och rödlök.

Fermenterad fisk i bästa sällskap: hårt tunnbröd, smör, ångkokt mandelpotatis och rödlök.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Fredrik Nygren och Per Söderström i SvD:s panel smakar, tänker till och försöker notera skillnaderna mellan olika sorters surströmming i blindtestet. Det gäller att komma förbi förtjusningen i den allra första. Övriga testare var Ulrika Björkstén, Christopher Öhman, Malin Jacobson Båth, Tony Lundman och Maria Carling.

Fredrik Nygren och Per Söderström i SvD:s panel smakar, tänker till och försöker notera skillnaderna mellan olika sorters surströmming i blindtestet. Det gäller att komma förbi förtjusningen i den allra första. Övriga testare var Ulrika Björkstén, Christopher Öhman, Malin Jacobson Båth, Tony Lundman och Maria Carling.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

Surströmming? frågar killen i Hötorgshallen förvånat. Efterfrågan är inte särskilt stor, påstår han, men i ett hörn finns trots allt tre burkar. I andra butiker hittar vi de vanligaste sorterna. Vi saknar vinnaren från ett tidigare år (som floppat ett annat), Borkbosuringen. Rovögern hade vi också gärna testat men vi lyckades inte hitta den.

De fermenterade fiskarna har sin trogna lilla skara entusiaster, men borde de inte omfamnas av fler? Fermenterad mat har ju varit hett länge. Surströmming lär vara bra för både hjärnan och tarmfloran. Men lukten när man öppnar burken avskräcker kanske. Många vågar inte smaka. Så väl Surströmmingsakademien som några i SvD:s testpanel vittnar dock om att det har varit enklare att bjuda utländska gäster eller andra med en mer nyfiken inställning till mustiga smaker. De associerar smaken av fermenterad fisk snarare till ost, salamikorv eller annat kött och provar med öppet sinne.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons