Detta vet vi hittills om mordet i Arboga

En 41-årig kvinna och hennes 18-årige sambo misstänks för mord och mordförsök på kvinnans föräldrar i en sommarstuga i Arboga. Paret släpptes – men har återigen gripits. Kvinnans exman drunknade förra året – nu har polisen valt att öppna en förundersökning för att se om brott kan ha legat bakom exmannens död.

TT, SvD
Uppdaterad
Publicerad
Malin Hoelstad
Foto: Malin Hoelstad
Annons
 • I augusti 2015 hittas den 41-åriga kvinnans make död i Hjälmaren utanför Arboga. Polisen inledde ingen förundersökning om brott.
 • Sommaren 2016: Enligt flera medier ska kvinnan ha utretts för sexuellt utnyttjande av flera tonårspojkar, men utredningen lades ner.
 • Den 3 augusti hittas kvinnans pappa död och kvinnans mamma skadad i en sommarstuga. Inledningsvis misstänktes mamman för mord på pappan.
 • Den 5 augusti förhörs den skadade kvinnan på sjukhuset. Det hon säger vänder upp och ner på hela utredningen. Misstankar riktas mot parets 41-åriga dotter, som tidigare drivit ett HVB-hem som tvingats stänga efter bland annat anklagelser om sexuella övergrepp.
 • Den 9 augusti har mamman bevakning dygnet runt på sjukhuset där hon vårdas för skadorna. Under de följande dagarna kommer uppgifter om att ett gripande är nära och att den 41-åriga kvinnan är intressant för utredningen efter att ha förekommit i två tidigare nedlagda utredningar, skriver Aftonbladet.
 • Den 11 augusti får SvT Västmanland och VLT uppgifter om att ett gripande är nära. En 41-årig kvinna i parets närhet är högintressant. Kvinnan har tidigare förekommit i två nedlagda polisutredningar. Men något gripande kan inte ske då kvinnan uppenbarligen håller sig undan.
 • Den 12 augusti ökar polisen sina insatser i Arboga. Samtidigt framkommer det att att försäkringsbolaget If stoppat utbetalningar på en livförsäkring som den 41-kvinnan tecknat för sin make, som hittades drunknad under mystiska omständigheter i augusti 2015. Men polisen lade ner förundersökningen.
 • Den 16 augusti köar en nervös kvinna till gaten på Arlanda – på väg till Thailand. Hon känns igen i polisens säkerhetskontroll. 41-åringen är dotter till den mördade mannen i Arboga. Hon har blivit avsläppt av en man som nyligen fyllt 18 år och som har koppling till det stängda HVB-hem, efter anklagelser om sexuella övergrepp, som kvinnan tidigare drivit i Arboga. Även mannen grips av polisen. Tidigare har kammaråklagare Johan Fahlander anhållit mannen och kvinnan i sin frånvaro.
 • Den 19 augusti släpps den 41-åriga kvinnan och hennes 18-årige sambo släpps på fri fot efter att tidsfristen för anhållandet löpt ut. Åklagaren var tvungen att begära paret häktade eller släppa dem på fri fot, och valde det senare. De är dock enligt åklagaren fortfarande intressanta i utredningen.
 • Den 29 augusti väljer polisen att starta en förundersökning om exmakens drunkning förra året. Utredarna av sommarstugemordet har fått försäkringsbolagets kartläggning av drunkningen och kan inte utesluta att brott begåtts. Men det finns ingen utpekad misstänkt.
 • Den 31 augusti meddelar polisen att 41-åringen och 18-åringen gripits i Norge och att misstankarna har stärkts. Mannen och kvinnan är i nuläget på sannolika skäl misstänkta för brotten och under veckan kommer åklagaren att ta ställning till en häktningsframställan.
 • Den 2 september begärs den 41-åriga kvinnan, och den 18-åriga mannen häktade, i Västmanlands läns tingsrätt, på sannolika skäl misstänka för mord och mordförsök.
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons