Foto: Daniel Nilsson

Jonatan Unge: ”Tror jag är skadad av min omgivning”

Betalningsanmärkningar, Kronofogden, impotens och psykiska problem. Det är en törnekantad väg som har lett komikern Jonatan Unge till svenska folkets hjärtan.

Jenny Damberg
Publicerad

Komikerkollegorna har utsett honom till ”Årets manliga komiker” och Kanal 5:s tittare röstade fram honom till ”Årets komiker”. Poddarna Della Arte, Della Papa och Della Sport hör till landets största i sina respektive segment. Hans Sommarprogram 2018 nådde en ännu bredare publik och nyligen blev han värvad som kolumnist i Aftonbladet. 

Det är en på många sätt framgångsrik persons dörr jag knackar på denna höstsöndag. Ändå är jag här med förhållningsorder om att kolla upp om Jonatan Unge verkligen är så misslyckad som han säger. 40-åringen går under smeknamnet ”Fuckup” och en återkommande fråga i samtal och intervjuer är hur många betalningsanmärkningar han för tillfället är uppe i. Annat han ofta berör, även på scen: mötena med Kronofogdens utmätningsmän (”alltid väldigt trevliga”), avstängd el, alkohol- och narkotikavanor samt sina svårigheter att bita ihop och göra det han borde. I vuxen ålder fick Jonatan Unge en adhd-diagnos som han medicinerar för. Han har gått i terapi och avverkat sju år i psykoanalys.