RecensionNya filmer

Last ChristmasDet här borde ha blivit en perfekt julfilm

Emilia Clarke i ”Last Christmas”.
Emilia Clarke i ”Last Christmas”. Foto: Jonathan Prime/Universal Picture

Goda förutsättningar men tveksamt resultat. Det är svårt att inte fundera över hur mycket roligare och spänstigare ”Last Christmas”, av komedigeniet Paul Feig, borde ha varit.

Anna Hellsten
Publicerad
Annons

Ett glittrande London, ett manus av Emma Thompson, regi av komedigeniet Paul Feig. Lägg därtill Michelle Yeoh som en lite eljest julbutiksföreståndare, Henry Golding som romantiskt snyggo på herrcykel och ett soundtrack dominerat av salig George Michael, plus lite kroatisk folklore som det glaserade äpplet i julgrisens tryne.

Jo, i teorin är det svårt att tänka sig en bättre julfilm än ”Last Christmas”. Men det är i teorin det, för den resulterande filmen är en besynnerlig best. Emilia Clarke spelar Kate, en 26-åring på lätt dekis. Hennes enda fasta punkt är jobbet i en julpyntsaffär, resten av tiden flackar hon runt mellan vänner och ragg i jakt på en sovplats och mellan auditions i jakt på ett genombrott som aldrig kommer. I förorten sitter hennes kroatiska mamma Petra (Emma Thompson) och oroar sig, dels över de hårdnande attityderna mot invandrare, men också över att dottern inte lever som hon borde – någonstans i bakgrunden finns en allvarlig sjukdomshistorik som kanske, eller kanske inte, bidragit till att Kate blivit som hon är.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons