Illustration: Staffan Löwstedt
Illustration: Staffan Löwstedt

”Laglösa landet Sverige” lockar med oväntad magi

Samtidigt som den ungerska partiledningen målar upp Sverige som ett sönderslitet och laglöst land tävlar studenterna i Budapest om att få lära sig svenska. Varför? Författaren Måns Wadensjö arbetade ett år som lektor i svenska på universitetet Elte i Budapest. Och fick till slut svaret.

Måns Wadensjö
Publicerad

När jag flyger till Budapest är det inte första gången. Jag bodde och frilansade i den ungerska huvudstaden i några månader 2013, och pratar redan lite hushållsungerska – men jag vet att den här gången kommer det att vara annorlunda. Den här gången är jag utsänd som utlandslektor av Svenska Institutet, och ska undervisa i svenska och svensk litteratur på universitetet Elte i Budapest. Mitt kontrakt löper över ett år, och i det ingår en lägenhet på Budasidan av floden där till och med det som inte är gjort av trä är målat för att se ut som om det vore det.

Jag lämnar väskorna i mitt nya hem och följer med min hyresvärd till köpcentret Mammut. Det är gigantiskt, och utanför glasdörrarna står två mammutstatyer i plast. Vi ska bara byta namn på lägenhetens telefonabonnemang, och till en början går det smidigt – vi skriver på några papper och visar våra pass. I nästan två timmar blir vi stående och tittar på Ferenc, en 22-åring i röd pikétröja med namnskylt, som i sin tur tittar på en datorskärm. Då och då ler han ursäktande och säger: