”Vi vill inte invagga människor i falsk trygghet”

Indonesisk vårdpersonal övar sig i att motta och transportera smittade patienter.
Indonesisk vårdpersonal övar sig i att motta och transportera smittade patienter. Foto: Albert Ivan Damanik/TT

Coronaviruset väntas bli kvar hela året – den svenska beredskapen likaså, säger Folkhälsomyndighetens högste chef Johan Carlson i en längre SvD-intervju. Nu bemöter han även kritik mot Sveriges hantering av evakuerade.

Uppdaterad
Publicerad
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Ali Lorestani/TT
En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län var det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige.

En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län var det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige.

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT NYHETSBYRÅN
Forskare över hela världen arbetar nu med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Forskare över hela världen arbetar nu med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Annons

GENÈVE Johan Carlson kommer gående genom myllret av hälsodelegater på Världshälsoorganisationens högkvarter i Genève. WHO:s årliga styrelsemöte pågår som bäst och coronaviruset dominerar alla samtal. Folkhälsomyndighetens generaldirektör är på blixtbesök för att följa diskussionerna, och ger sin första större intervju till SvD.

– Mycket intressant att höra hur andra länder hanterar virusutbrottet.

Sverige agerar delvis annorlunda än andra länder. Det tiotal svenskar som evakuerats från den virusdrabbade kinesiska staden Wuhan har satts i frivillig karantän i sina hem – medan Australien isolerar hemkommande på Julön och Frankrike sätter evakuerade på en isolerad militärbas. Det har lett till viss kritik, och även WHO arbetar nu för en mer koordinerad hantering av evakuerade.

Tar Sverige för lätt på coronaviruset ?

– Nej. Det är en felaktig kritik. Vi hanterar detta som man bör bedriva smittskyddsarbete. Det bygger på tillit mellan myndigheter och befolkningen. Det är fel att tro att mer drastiska metoder innebär bättre hantering av ett sjukdomsutbrott. I grunden är det tvärtom.

Annons
Annons
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Foto: Ali Lorestani/TT

Många länder utsätts nu för stor press från sina befolkningar att göra uppseendeväckande insatser, menar Carlson. Han tar ett exempel från Indonesien.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Foto: Ali Lorestani/TT

– Där sprayar folk i gula skyddsdräkter flygplan som landar. Det har ingen effekt alls på viruset. Man invaggar människor i falsk trygghet. Folk tror att de är i säkerhet för att deras flygplan sprayats.

– Det är inte heller bra att sätta alla evakuerade i samlad karantän för då smittar man varandra. Ska man dela upp alla är det lättare att ha frivillig karantän i hemmiljö.

Vad händer om smittade svenskar går ut och träffar personer ur riskgrupper med exempelvis cancer?

– Visst kan viruset vara farligt för riskgrupper, exempelvis om man har transplanterade organ. Men det finns mycket allvarligare infektioner de kan drabbas av än coronaviruset.

– Detta är inte heller en sjukdom där omgivningen faller död ner om man smittas. Och smittsamheten är inte enormt stor, säger Johan Carlson och understryker att man inte kan inte ha ett samhälle ”som skyddar alla människor mot alla faror”.

Han tror inte heller på att stoppa folk vid gränserna och ha kontroller på alla flygplatser: ”en feltanke och alldeles för grovt verktyg”. Den svenska hanteringen av evakuerade bygger på frivillighet och att människor ska vara upplysta om risker, menar Carlson.

Annons
Annons

– Vi har länge haft denna policy i Sverige och den har varit framgångsrik. Jag är övertygad om att de allra flesta i hemkarantän sköter detta på ett bra sätt. En promenad är inget problem. Skulle man bedöma att en person inte kan ta hand om sig själv har vi ett annat läge.

Han framhåller att ingen svensk blev sjuk i vare sig sars eller mers, och att det svenska fallet med den coronasmittade kvinnan som nyss kom från Kina tog stort ansvar för sig själv och hade självvald isolering. Han anser att det är helt osannolikt med ett större sjukdomsutbrott i Sverige.

– Coronaviruset kommer inte att spridas i svenska samhället under nuvarande omständigheter. Vi kan få enstaka fall och enstaka sekundärfall inom familjer, det går inte att undvika.

Menar du att människor i Sverige överreagerar ?

– Ett antal människor som reagerar väldigt starkt har fått lite för stor plats eftersom man har tillgång till sociala medier. Jag tror inte att allmänhetens reaktion i själva verket är så kraftfull. De flesta tar nog detta virus med ro.

Kan trovärdigheten för Folkhälsomyndigheten skadas om viruset visar sig vara mer smittsamt än vad man trott ?

– Hittills lyckas vi balansera väl. Får vi mot förmodan stor spridning skulle det undergräva trovärdigheten för myndigheten. Men där är vi inte. Vi gör i dag en kvalificerad bedömning. Skulle vi ha fel får vi ta det då. Men i dagsläget har vi rätt policy.

Vad är värsta scenario för Sverige och vilken beredskap finns?

– Vi måste bli oroliga om viruset sprids i världen. Då är risken för inflöde från andra håll mycket större. Jag tänker framförallt på spridning i länder med dålig infrastruktur i Asien och Afrika, men även om sjukdomen slår ner någonstans i Europa. Då har vi en mer komplicerad situation, och måste skärpa beredskapen.

Annons
Annons
En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län var det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige.

En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län var det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige.

Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT NYHETSBYRÅN

– Det är också oroande om sjukdomen visar sig vara allvarligare än vi vet i dag. Vi har en känsla av att det inte är väldigt hög dödlighet. Men det går inte att säga med säkerhet.

Sverige har god beredskap inför ett värsta-scenario med starkt smittskydd, välfungerande regional organisation och isoleringsplatser, menar han. Någon ny organisation behövs inte.

En patient på Länssjukhuset Ryhov i Region Jönköpings län var det första bekräftade fallet av coronaviruset i Sverige. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet/TT NYHETSBYRÅN

– Tidig upptäckt, vård, isolering, behandling, råd – sådant är vi duktiga på. Men det är klart att trycket från allmänheten skulle bli mycket större, och människor som varit på olika håll måste följas upp bättre.

När nås toppen på epidemin?

– Det dröjer ett bra tag till. Vi får nog räkna med att viruset fortsätter året ut. Den svenska beredskapen kommer att vara till dess.

I dagsläget finns många frågetecken om coronaviruset. Det är bland annat oklart om viruset smittar under inkubationstiden. WHO uppger att det är möjligt och kan ske i enstaka fall.

Kan smittade personer utan symptom smitta andra?

– Detta är inte helt klart, men biologiskt osannolikt. Man kan säga att smittsamheten inträffar runt sjukdomsdebuten. Att vara smittsam några dagar innan man insjuknar rejält är normalt. Men att man är smittsam utan några som helst symptom är inte troligt. Då borde vi redan nu ha sett stora sjukdomsutbrott, säger Carlson och tillägger:

Annons
Annons
Forskare över hela världen arbetar nu med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Forskare över hela världen arbetar nu med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Det är inte dessa enstaka möjliga fall som driver själva epidemin.

Han berömmer även Kinas agerande:

– Vissa kanske tycker att Kinas åtgärder är så drakoniska att man undrar om man döljer något mycket värre. Finns något som de inte berättar? Men kineserna har varit transparenta, och vidtagit åtgärder som få demokratiska länder kan tänka sig.

Kina har erkänt att de inte varit helt transparenta med virusutbrottet och underlåtit att rapporterat fall i början av epidemin?

– Regionala myndigheter var sena att rapportera, men när informationen väl nådde Peking tryckte man på knappen och agerade snabbt. Kina inser att man inte har något att vinna på att inte ge korrekt information. Om de döljer något kommer det att visa sig snart då spridningen ökar.

– Bluffar man så ger det sig.

Det talas om att utveckla ett vaccin mot coronaviruset, och flera forskarlag uppges redan ha tagit lovande steg. Seth Berkley, chef för den globala vaccinalliansen Gavi, säger till SvD att ”det är möjligt att ha vaccin mot viruset inom ett till två år. Men Carlson tror inte att det är så lätt, och påpekar att inga vaccin tagits fram mot sars och mers.

Forskare över hela världen arbetar nu med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

– Mycket beror på hur viruset utvecklas. Sars försvann och då fann ingen vaccinmarknad. Skulle coronaviruset spridas över världen, få ett mildare förlopp och sedan komma tillbaka säsongsvis finns möjligen en marknad. Men det är långt kvar mellan att testa vaccin på djur och människor. Vaccinspåret är mer hypotetiskt än verklig lösning just nu.

Annons
Annons

Om vaccin tas fram, kan ni rekommendera massvaccineringar efter narkolepsi-skandalen i samband med svininfluensan?

– Vi måste ha mycket på fötterna innan vi gör något sådant igen. Därför måste vi fortsätta följa detta ett tag. Vi ska inte rusa iväg.

– Jag tror inte att många människor i Sverige skulle ta vaccin mot denna sjukdom om man inte visste att det var helt säkert.

Kan människor lita på myndigheten efter narkolepsi-fallen ?

– Det var en speciell situation, och vi har fortfarande ingen riktigt bra förklaring till fallen. Men vi har inte sett någon större oro eller skepsis. Barnvaccinprogrammet fortsätter att ligga lika högt. Folk inser att det var en enskild händelse.

Han betonar att för tillfället gäller klassiska råd för att skydda sig mot coronaviruset: tvätta händerna med varmt vatten och tvål och undvik sjuka människor som hostar och nyser. Munskydd är onödigt, säger han.

– Alla som kommer till vården fångas upp. Vi avvisar ingen och hittills har ett 80-tal personer som varit i området eller haft kontakt med kineser testats för viruset.

– Misstänkta fall testas på infektionskliniker där man tar svalg- och nästest. Svaret kommer inom 4-5 timmar. Men som sagt, risken att någon skulle drabbas är mycket låg.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons