Anders Tegnell: ”Jobba hemifrån om det går”

Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, Johanna Sandwall socialstyrelsen och Morgan Olofsson MSB vid måndagens presskonferens på Folkhälsomyndigheten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

De som bor i Stockholmsregionen och som kan jobba hemma bör göra det, uppmanade Folkhälsomyndigheten vid dagens presskonferens. Det finns en samhällsspridning i Sverige och då framför allt i Stockholmsområdet, sade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Hanna Eriksson, John Falkirk
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Folkhälsomyndighetens strategi är nu att jämna ut smittspridningskurvan genom olika åtgärder, för att därmed inte belasta sjukvården för mycket.

Enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog, finns det nu en samhällsspridning av coronaviruset. Över 1 000 personer är smittade, men vården har slutat att testa människor med lindrigare symtom.

– I Sverige fortsätter också utvecklingen. Som vi pratade om häromdagen har vi börjat testa andra grupper. Det har gått ut en del information om att vi testar mindre, men det är inte så det är. Vi testar andra grupper, säger Anders Tegnell.

– Vi har en samhällspridning i Sverige, framför allt i Stockholmsområdet, säger Anders Tegnell.

Uppmaningen är att alla som kan bör jobba hemifrån, för att undvika smittspridning.

– Nu är läget att börja fundera på att jobba hemifrån, om man kan det, säger Tegnell.

De som känner minsta tecken på sjukdom, som snuva, förkylning och feber, ska stanna hemma i minst två dagar efter att man är symtomfri, säger Anders Tegnell.

– Det är då viktigt att man inte går på bio eller något, utan verkligen stannar hemma.

Annons
Annons

Han berättar också att de fortfarande är helt inne på den linjen att det inte är aktuellt att stänga skolor i dagsläget.

– Men däremot kan man redan nu göra en hel del i skolan. För att minska kontakten mellan barnen och därmed minska smittspridningen, säger han.

Vidare poängterar han vikten av att tänka på de äldre just nu.

– Äldre och de som har risk för allvarlig sjukdom, det är de som blir centralt att skydda så mycket som möjligt. Britterna har pratat om att låsa in de i fyra månader, det är ju en tung åtgärd. Vi måste komma ihåg, att bli isolerad på det viset är inte roligt eller trevligt för någon, det är jättejobbigt. Inte minst om man är gammal så är det väldigt jobbigt. Därför har vi försökt få den här perioden så kort som möjligt, men nu är det dags att vidta den åtgärden och försöka isolera de så mycket som möjligt, säger Tegnell.

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, berättar om personlig skyddsutrustning och smittskyddsåtgärder i sjukvården.

– Regeringen har i dag fattat beslut om ett uppdrag till Socialstyrelsen, och till det kopplat en förordning som har sin grund i smittskyddslagen som säger att vid en fredstida kris, som har betydande inverkan på möjligheten att upprätthålla ett effektivt smittskydd, så finns behov av samordnan och nationella åtgärder, säger Johanna Sandwall.

Bakgrunden är tillgången på personlig skyddsutrustning till vårdpersonal.

– I uppdraget så ska vi fortsätta med det arbete vi gör med att säkra materialtillgång, vi har gjort det från myndigheten proaktivt och stödjande. Nu får vi ett tydligt utpekande uppdrag att göra det och växla upp det arbetet, säger Sandwall.

Annons
Annons

Myndigheter, företag och privatpersoner hör av sig och vill hjälpa till.

– Jag vill rikta ett stort tack till alla som hör av sig. Vi går igenom allt som kommer in och agerar på det som är seriöst och kan ge leverans så snart som möjligt, säger Johanna Sandwall.

Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB:

– I brist på vaccin har vi egentligen bara en sak, och det är kommunikation. Det handlar om att bidra till det Anders var inne på, att se till att vi alla förstår vad var och en kan göra. Både som individ, och i kollektiv. Till exempel nu när vi vet att vi ska vara extra försiktiga med våra äldre, hur ska vård och omsorgspersonal då göra?

– Det är vad det handlar om. Att få ut kommunikationen för att bidra till att plana ut kurvan. Så att de resurser som sjukvården har, men också samhället i övrigt, räcker till, säger Olofsson.

Reportrar på plats ställer frågor.

Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Statsepidemiolog Anders Tegnell. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mina föräldrar är över 80 år gamla, ska de fortsätta gå ut och handla mat? frågar TT:s reporter.

– Nej jag tycker det är dags att vi som ett samhälle försöker hitta bättre lösningar på det. För det kan göra den lilla skillnaden att dina föräldrar kan hålla sig friska under den här perioden. Det är jättebra för dem, för dig, och inte minst för sjukvården. Och det kan ju vara tråkigt för dem att vara instängda under den här perioden men jag tror att vinsterna kommer att vara så pass påtagliga för den gruppen. Jag hoppas att så många som möjligt i den situationen kan få hjälp från sin omgivnings på diverse olika sätt, svarar Tegnell.

Annons
Annons

Hur många beräknas vara smittade av viruset i Sverige i dag?, frågar SvD:s reporter på plats.

– Just i dag så vet vi inte. Men man vet inte i Italien, man vet inte i Spanien, man vet inte i USA, man vet inte någonstans. Man tittar hela tiden på toppen av ett isberg. Vi tittar fortfarande på toppen av ett isberg, just nu tittar vi på den toppen som hamnar i sjukvården för där testas alla. Vi testar också på den toppen av de som jobbar på äldreboenden, säger Anders Tegnell.

Hur många räknar ni kommer att bli smittade i Sverige?

– Utifrån de teoretiska modeller som finns bör man ligga på 50 procent av befolkningen, innan vi når någon form av immunitet. Men de flesta kommer inte ha märkt av att de har fått det, säger Anders Tegnell.

En fråga som ställs under pressträffen är om det är brist på intensivvårdsplatser. Johanna Sandwall svarar:

– Det får regionerna svara på.

Hur skulle du säga att hälsoläget är bland svenska folket just nu med tanke på coronaviruset?, frågar SVT:s reporter.

– Med väldigt stor respekt för de här dödsfallen och de anhöriga, det är alltid fruktansvärt när folk dör. Det är sex dödsfall i en stor region. Vi vet att vi har kanske 1 500 extra dödsfall varje år från bara influensa, så såhär långt är ju inte folkhälsan i Stockholmsregionen eller i Sverige som helhet påverkad av det här viruset. Det betyder inte att vi inte ska jobba vidare med att hantera en betydligt värre situation, men jag tycker vi måste komma ihåg var vi är någonstans, och just nu påverkar inte det här folkhälsan i Stockholm, och påverkar inte sjukvården heller i det här läget utan än så länge fungerar det som det ska, svarar Tegnell.

Varför kommer beskedet om att alla som kan jobba hemifrån ska göra det först nu?, frågar Aftonbladets reporter.

– Som jag försökt säga hela tiden så är det viktigt att göra rätt åtgärder vid rätt tillfälle, säger Anders Tegnell.

– Mycket av det vi talar om som vi ska göra i dag, som att inte peta i ansiktet, är jobbigt att hålla på med. Det gäller att göra det under en period så att man inte tröttar ut folk. Det är samma med arbetsplatser. Man kan jobba hemifrån beroende på vad man har för arbete, men förr eller senare kommer man behöva komma dit av diverse olika skäl, därför gäller det att lägga dessa perioder så kort som möjligt. Nu tycker vi att vi är i det läget, framför allt i Stockholm, där vi börjar se den här kurvan som börjar gå uppåt, och när kurvan börjar gå uppåt det är då man går in med den här typen av åtgärder för då kan man trycka ner den.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons