”Jag är rädd för corona”

Många känner stor oro över coronaviruset. Här svarar psykologen Jenny Jägerfeld på en 11- årig killes fråga om hur man kan hantera sina känslor.

Anneli Koskinen
Publicerad
Många känner oro för coronaviruset. Men vad kan man göra med sin oro? Foto: Teckning av Lea, 8 år

Hej Jenny!

Jag är jätterädd för allt med corona. Det känns som att det håller på att ta över hela världen, och på tv pratas det jättemycket om hur ekonomin rasar. Mamma och pappa verkar stressade och pratar med allvarliga röster. Jag tvättar händerna och är jättenoga hela tiden. Men det hjälper inte mot min oro. Vad ska jag göra? Kille, 11 år

Hej!

Jag förstår verkligen att du är orolig för corona. Det är du inte ensam om, precis som du har märkt. Det är inte konstigt att vi människor är oroliga. För vi vet att covid-19 är en allvarlig sjukdom, men vi vet ännu inte hur den kommer att påverka oss.

Ibland kan man ju tänka att oro bara är negativt, men så är det inte. Det som är bra med oro är att det får människor att agera och lösa problem. Jag förstår att det är jobbigt att se dina föräldrar stressade. Men de kanske pratar om nödvändiga saker som kan skydda både er familj och andra mot corona. Till exempel ifall de kan jobba hemifrån eller vad ni behöver köpa om ni måste hålla er hemma en period.

Många forskare i världen arbetar med att få fram vaccin mot coronaviruset. Foto: Jessica Hill / TT NYHETSBYRÅN

Det är bra när föräldrar själva försöker hantera sin oro, men det blir inte bra om det leder till att de inte pratar om vad som händer med sitt barn. Tanken är säkert att skydda barnet, men nästan alla barn känner ändå till corona redan.

När vi kan prata om våra känslor blir de lättare att hantera, mindre oroande och mindre läskiga. Dina föräldrars uppgift är att ge dig information som är baserad på fakta. För mellan barn sprids ibland helt felaktiga påståenden om corona som gör att många blir ännu oroligare. Vi vet inte allt om corona ännu, men många forskare försöker ta reda på mer (till exempel forskar man på att få fram ett vaccin).

Det är viktigt att tvätta händerna ordentligt för att undvika att bli sjuk. Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vi människor känner oss ofta mer otrygga om vi är passiva. Därför kan det vara bra att fokusera på vad ni faktiskt kan göra för att ta hand om er själva i familjen och andra utanför. Till exempel tvätta händerna (som du ju redan gör) i minst tjugo sekunder med tvål och vatten innan du äter, efter att du gått på toa, att undvika att röra vid ansiktet, att hosta eller nysa i armvecket, stanna hemma om man är sjuk. Det kanske även kan vara skönt för dig att vara delaktig i planeringen kring inköp eller annat.

Om du är orolig för att själv bli smittad kan det vara bra att komma ihåg att det dels är mycket ovanligare att barn får sjukdomen än vuxna, dels att barn får mycket mildare symptom ifall de ändå blir sjuka. Och kom ihåg att de allra flesta människor får lindriga symptom och klarar sig bra.

Vi måste alla jobba för att skydda dem som är mest sårbara i vårt samhälle. Vi gör det av kärlek och omtanke. Vi gör det tillsammans!

Lycka till, Jenny

Erbjudande - prova SvD Juniorjunior.prenservice.se
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons