RecensionNya fackböcker
16 dagar som skulle sälja in Tredje riket
Ett myller av personer har huvudrollen i ”Berlin 1936”. Genom att skildra deras göromål under de 16 dagar då OS hölls i Hitlers huvudstad exponerar Oliver Hilmes Tredje riket i all dess absurditet.
Det som brukar kallas mikrohistoria – att skildra det förflutna genom individuella människoöden i stället för genom de stora skeendena – är för tillfället en blomstrande litterär genre. Peter Englund guidade oss på så sätt genom första världskrigets drygt fyra år i sin storartade bokserie ”Stridens skönhet och sorg”. Den tyske konstvetaren Florian Illies begränsade sig till ett år när han i sin fina ”Århundradets sommar – 1913” tog till samma metod för att måla fram ett Europa på väg mot katastrofen; likadant gör Unda Hörner (nyss intervjuad i SvD) i ”1919” och Elisabeth Åsbrink i ”1947”.
Den tyske författaren Oliver Hilmes krymper sin mikrohistoria ännu mer i tid och porträtterar de 16 dagar i augusti 1936 då de olympiska spelen ägde rum i Tredje rikets huvudstad. Vi möter en diktatur som anstränger sig för att lansera en polerad bild av sig själv i utlandet. Tidningslådor med den grovt antisemitiska Der Stürmer plockas tillfälligt bort, romer interneras i Berlins utkanter för att inte synas, swing tillåts på klubbarna vid Kurfürstendamm trots att det annars råder radioförbud för ”Niggerjazz”, och de utländska besökarna anar inte att det bara är en 40 minuter lång pendeltågsresa till det nya koncentrationslägret Sachsenhausen.