ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

Josefin & Florin

Kris efter bröllopet  – räcker kärleken?

Florin och Josefin träffades utanför en matbutik i Biskopsgården.
Florin och Josefin träffades utanför en matbutik i Biskopsgården. Foto: Folkets Bio

Josefin och Florin är ett ovanligt par – han är en 22-årig tiggare från Rumänien, hon en 38-årig singelmamma från Sverige. Kärlek uppstår och de gifter sig. Men relationen sätts snart på hårda prov.

Jon Asp
Publicerad

I Oskarström utanför Halmstad förenas Josefin och Florin i en blå stuga, tillsammans med djur och hennes många barn från ett tidigare förhållande. Josefins och Florins första möte skedde utanför en matbutik i Biskopsgården, Göteborg, där han tiggde och hon bodde. Han är strax över 20, hon snart 40 och trodde aldrig att hon skulle bli kär igen. Berättelsen om detta på pappret ovanliga par har redan figurerat i medierna. Här gör dokumentärfilmarna Ellen Fiske och Joanna Karlberg nedslag hos paret under flera års tid och tar reda på vad som hände efter det omsusade bröllopet.

I en värld med ökade klasskillnader tycks kärleken allt mer villkorad, människor håller sig inom sin grupp. Men en global verklighet kan också rucka på den givna kärleksordningen, kasta om bland klass och etnicitet, vilket vi i filmväg såg ett utmärkt exempel på i ”Hjärtelandet” nyligen, en dansk dokumentär som avdramatiserar olika relationer mellan thailändska kvinnor och jylländska män. Liknande kvaliteter finns i ”Josefin & Florin”, även om förhållandet här beskrivs mer av andra personer och händelser än egna känslor i direkt mening.

Laddar…