Simen Kaldefoss och Simon Økland är på väg ut med båten Britt Iren till en av Bremnes Seashores laxodlingar. Vid odlingen finns också ett annat fartyg som håller koll på laxarna och att de äter som de ska.
Simen Kaldefoss och Simon Økland är på väg ut med båten Britt Iren till en av Bremnes Seashores laxodlingar. Vid odlingen finns också ett annat fartyg som håller koll på laxarna och att de äter som de ska. Foto: Tomas Oneborg

Laxen ska rädda pressad norsk ekonomi

BØMLO. Det råder en brutal baksmälla i Norge sedan oljepriset fallit. Nu talas det om lönesänkningar och om nödvändiga prioriteringar för att ställa om landet. Samtidigt har den svaga norska kronan lyft en helt annan industri till nya höjder – det rosa guldet i havet.

Louise Andrén Meiton
Publicerad

Tunga regndroppar slår mot marken, vinden viner och på havet skummar vågorna höga. Det norska västerlandets vilda och karga natur är inget turistparadis i februari, men det är ett hem för en växande näring.

– Där borta, i det vita huset, är min pappa uppväxt, med sina sju syskon. Senare flyttade han över viken och på 1960-talet började han med fiskodling. Först odlades öring, men sedan 1970-talet är det lax.