En språkfråga som ofta blir fel men som sällan upprör

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Lucka 10 | Nobeldagen till ära är det dags att gå till botten med varför både falukorv och lucia har tappat sin versal. Varje dag fram till jul reder språkprofessorn Olle Josephson ut en knepig språkfråga i SvD:s Språkluckan.

Publicerad
Annons

Dagens lucka gör ingen glad och ingen ledsen; den lämnar oss likgiltiga. Men den passar bra tre dagar före lucia, på flaggdagen Nobeldagen med prisutdelning på Konserthuset och Nobelfest på Stockholms stadshus.

Där blev det rätt! I förrförra meningen lyckades jag placera de stora bokstäverna på rätt ställe. Namn på helger och särskilda dagar skrivs med liten bokstav: lucia, julafton, ramadan, chanukka. Undantaget är dagar med tydlig koppling till en person: Nobeldagen. (Luciadagens samband med helgonet är för svag för att motivera versal.) Namn på hus, liksom på gator, institutioner och organisationer skrivs med stor bokstav på första ordet: Konserthuset, Stockholms stadshus, Gustav III:s väg, Europeiska unionen. Sammansättningar med namn som förled har stor bokstav: Nobelfest. Undantag är sådana substantiv där namnet förlorat sin namnkaraktär: falukorv och röntgenstrålar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons