Mårten Schultz:Tveksamt om Eskil Erlandsson får stöd i HD-praxis

Mårten Schultz
Före detta jordbruksminister Eskil Erlandsson i tingsrätten i Stockholm. Erlandsson är misstänkt för att ha ofredat tre kvinnor sexuellt.
Före detta jordbruksminister Eskil Erlandsson i tingsrätten i Stockholm. Erlandsson är misstänkt för att ha ofredat tre kvinnor sexuellt. Foto: Jessica Gow/TT

Vad krävs för en fällande dom för sexuellt ofredande? Frågan väcks genom åtalen mot Eskil Erlandsson och nu även Peter Lundgren. Två HD-domar ger vägledning – men bara delvis när det gäller Erlandsson-fallet.

Mårten Schultz
Publicerad
Annons

Förhandlingen mot före detta statsrådet och riksdagsledamoten Eskil Erlandsson avslutades häromdagen. Han står åtalad för tre fall av sexuellt ofredande, mot tre olika kvinnliga politiker. Och han är inte ensam. I dag meddelade Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande att EU-parlamentarikern Peter Lundgren åtalas. Vad krävs för en fällande dom för sexuellt ofredande?

Sexuellt ofredande är ett brott som samlar ihop kränkningar av den sexuella integriteten som inte faller under de allvarligare sexualbrotten, som våldtäkt. Regeln om sexuellt ofredande har primärt fokus på situationer där barn är offer men fångar även in blottning och tafsanden (mot såväl barn som vuxna).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons