Svenskarna får det bättre – ändå ökar missmodet

En majoritet av svenskarna tycker att utvecklingen i landet går åt fel håll. Att ekonomin går på högvarv och arbetslösheten minskar, verkar inte påverka. Vad får oss att förlora hoppet? Vad betyder framtidstro för ett samhälle?

Anna Asker
Publicerad
Annons

Sedan 1987 har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap frågat svenskarna ”Om du tänker dig Sverige fem år framåt, tror du att det blir bättre eller sämre att leva i det här landet?” I den senaste mätningen 2015 var det 54 procent som svarade något sämre eller mycket sämre, den högsta siffran sedan mätningarna började. För MSB är det ett viktigt underlag att veta vilka förväntningar och vilken oro som finns i befolkningen, både i arbetet med att förebygga och att hantera kriser.

– Minskad framtidstro hos befolkningen riskerar att leda till en ökad misstänksamhet mellan människor och lägre förtroende för samhällsinstitutioner. Om man inte på ett aktivt sätt jobbar med de här frågorna så kan en minskad framtidstro utnyttjas. Ur vårt perspektiv är det viktiga värden att värna i ett samhälle att vi har ett gott förtroende, både mellan människor och för viktiga samhällsinstitutioner. Det är förutsättningar för att vi ska kunna klara svåra situationer, säger Svante Werger, kommunikationsdirektör vid MSB.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons